Sărbătoarea Deltei

Sărbătoarea Deltei

Ateliere gastronomice tradiționale, cu specific lipovenesc și ucrainean, se vor desfășura la Muzeul ASTRA în acest sfârșit de săptămână.

Sâmbătă, 9 noiembrie, și duminică, 10 noiembrie, între orele 11.00 – 16.00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la cherhanaua din Mahmudia și adăpostul de pescar din Mahmudia, se vor pregăti și degusta: borș de pește la ceaun, pește prăjit, scrumbie marinată și scrumbie afumată.

“Atelierele de afumarea scrumbiei se vor derula în zona cherhanalei din Mahmudia, fiind utilizată o instalația cu tradiție în Delta Dunării – afumătoarea de pește. Aceasta va fi pusă în funcțiune dis de dimineață, procesul deshidratării și afumării scrumbiei fiind unul de durată. Vizitatorii muzeului vor putea să se familiarizeze cu practici tradiționale de afumare și conservare a acestui pește deosebit”, anunță reprezentanții muzeului.

Sărbătoarea Deltei, ediția a III-a, se va desfășura prin programul “Comunități în Muzeul ASTRA”.

Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber, spune că pescuitul scrumbiei pe brațele Dunării reprezintă cea mai importantă activitate în lunile martie și aprilie, pentru toate satele pescărești din zonele Sfântu Gheorghe, Sulina și Chilia. “Tradițiile pescărești din zonele menționate sunt strâns legate de migrația scrumbiei, în anotimpul primăverii. Așa cum, la oamenii Deltei, scrumbia se pregătește într-un spectacol culinar presărat cu tradiții, și în Muzeul ASTRA, scrumbia venită de la Dunăre va fi meșteșugit și savuros preparată de oamenii Deltei”, menționează Robu.

Rețete meșteșugite din Delta Dunării

[directions title=”Marinată din scrumbie”]

  1. Scrumbia se curăță de solzi și de mațe, se taie feliuțe late cam de grosimea unui deget. Se spală bine în mai multe ape și la sfârșit se lasă în apă cam jumătate de oră să iasă tot sângele. Se scoate, se scurge și se sărează bine.
  2. Acoperite cu sare, aranjați una lângă alta bucățile de pește și lăsați trei zile, ca să se pătrundă bine și să nu aibă gust de crud. Se scoate și se spală de sare bine.
  3. După aceea, se lasă cam o oră-două să mai iasă sarea din ea.
  4. Cât stă la apă, la desărat, se pregătește oțetul: un litru de oțet la trei litri de apă, o lingură de sare, una de zahăr, piper boabe și foi de dafin. Se dă în fiert, se lasă să se răcească (e important ca lichidul să fie rece).
  5. Se scoate scrumbia din apă, se scurge, se pune într-un vas mai mărișor, se toarnă compoziția peste scrumbie, se amestecă cu lingura pentru a se pătrunde toată.

[/directions]

foto: Muzeul ASTRA

[directions title=”Scrumbie afumată”]

  1. Scrumbia se dă prin sare, se îmbracă în tifon şi se lasă agăţată de un copac pentru 24 de ore.
  2. După asta, se spală de sare şi se agaţă de capacul unui butoi de lemn.
  3. Butoiul este întors, astfel încât peştele să atârne fără să se atingă.
  4. În partea de jos a butoiului se face o gaură în care este introdusă o ţeavă care, la celălalt capăt, captează fumul produs de rumeguş de brad aprins.
  5. Peştele se ţine la afumat 3-4 ore.

[/directions]

Răspunde