Strada Cetății

Vești și povești să le-ndrăgești!

Invitație la tăierea porcului

timp de citire 2 min

O gospodărie din satul Veseud, renovată și transformată într-o pensiune cochetă, va fi “scena” unui obicei tradițional de iarnă: tăiatul porcului.

Cei de la Veseud 11 s-au gândit să organizeze Ignatul cu aproape o lună mai devreme și așteaptă în număr cât mai mare turiștii care vor să-și reamintească de sărbătorile trăite la țară, în copilărie.

“Această tradiție este păstrată încă din bătrâni și nu lipsește din nici o gospodărie de la țară, unde tot românul, în apropierea sărbătorilor de iarnă, taie porcul și prepară bucatele tradiționale cu mare drag.

Ne apropiem cu pași repezi de lunile de iarnă, iar una din tradițiile specifice locului este tăiatul porcului. De obicei, acest lucru se face în apropiere de Craciun, dar ne dorim să ne fiți și dumneavoastră alături și organizăm acest eveniment un pic mai repede pentru toți cei care doresc să își aducă aminte de iernile petrecute la bunici, unde cu siguranță au participat la tăiatul porcului, la degustarea șoriciului și a tuturor preparatelor gătite atunci.

Vă așteptăm la Veseud 11 în număr cât mai mare, pentru a trăi alături de noi o experiența nouă, de ce nu, poate mulți dintre dumneavoastră nu au avut această ocazie. Toată nebunia începe din seara de vineri, 22 noiembrie, când ne pregătim cu toate cele necesare pentru tăierea porcului, bineînțeles, și la o poveste la gura sobei cu un rachiu și vin fiert. Dacă avem norocul și ține vremea cu noi și totul o să fie alb ca în povești, cred că nu mai lipsește nimic. În dimineața zilei de 23 (sâmbătă) sperăm să fim matinali pentru marea aventură «Tăiatul porcului». Începem întregul proces de tăiere, urmat de prepararea mâncărurilor tradiționale, cum ar fi: cârnați, caltaboș, tobă, pateu, jumeri și nelipsita pomană a porcului, unde ne strângem cu toții pentru a degusta ineditul preparat cu mămăligă și rachiu fiert”, spune Werner Schuster.


foto: arhiva Muzeul ASTRA

Lasă un răspuns