„Între Alfa și Omega”, o expoziție care ne privește

„Între Alfa și Omega”, o expoziție care ne privește

Venerabilul fotoreporter sibian Fred Nuss vine în fața iubitorilor de fotografie cu o expoziție experimentală, pe temă liberă, intitulată „Între Alfa și Omega”.

După 57 de ani de carieră, Fred Nuss încă „se joacă”, încercând să scoată în evidență, prin imaginile sale, lucruri care scapă ochiului lipsit de experiență.

„Sunt 110 imagini care vă privesc. Vă rog să răsturnați perspectiva! E un Alfa și un Omega care ne privesc pe noi, nu noi privim expoziția. E un mod de a ne vedea prin ceea ce ne propune Fred. Sper să nu se oprească, pentru că e vremea să-și arate munca. Fotoreporterii sunt foarte puțin vizibili, ca operatorii de televiziune, foarte puțini remarcă ochiul care privește pentru ochii de acasă. Fotografiile pe care le veți vedea și vă vor vedea sunt joaca lui Fred care a rămas un puști mare, care încearcă să identifice lucruri pe care noi nu le vedem neapărat. Pentru a putea înțelege ceea ce un fotograf sau un pictor expune, e nevoie să intri în ethosul lui și să simți cum developează locuri care pentru el sunt locuri de referință pentru propria biografie vizuală”, a spus părintele Constantin Necula, cu ocazia vernisajului desfășurat ieri după-amiază la Casa Teutsch.

Multe s-au schimbat în lumea fotografiei din 1952, de când Fred Nuss a primit cadou primul aparat de fotografiat. Însă niciodată tehnologia nu va putea înlocui talentul. Mare la propriu și la figurat, Nuss mereu are ceva nou de spus în domeniu. Iar aceasta este prima expoziție cu temă liberă a artistului fotograf, care îndrăznește să experimenteze la 85 de ani.

„Am zis: ce-ar fi să fac și eu o dată în viața mea o expoziție cu temă liberă? Nu că n-aș fi avut poze suficiente pentru alte teme… Dar mi-a venit mie să arăt o dată niște poze pe care nu le-au văzut alții. Nu e o jucărie, fiecare imagine este gândită, este pusă în cadru, este compusă cum trebuie și numai astfel vizitatorii vor avea plăcerea să le vadă. Eu am făcut pozele pentru suflețelul meu și cred că dvs., cel puțin, nu vă veți plictisi… Un fotoreporter are și el nevoie de o zi liberă sau de un concediu. Dar ce credeți că face în timpul său liber? Face, la fel, fotografii. Dar face cu totul alte fotografii decât a fost obișnuit să facă pentru a fi publicate în ziar. La o plimbare în parcul Sub Arini sau în Păltiniș sau pe vreo străduță din Orașul de Jos sau indiferent unde te duci, trebuie să ții ochii deschiși! Asta înseamnă că tot timpul trebuie văzut ce s-ar putea scoate dintr-o cracă, dintr-un geam, dintr-o împletitură de feronerie sau altceva. Oricând îți este dat să realizezi niște imagini pe care nu le-a văzut altcineva, doar tu! M-am gândit să fac, de curiozitate, și câteva imagini abstracte. Poza abstractă este cea mai grea, nu fiecare poate să denatureze realitatea în așa mod, încât să-ți placă. Este foarte greu să fii și fotograf și poet, să ai imaginație cât de multă pentru a face o asemenea imagine”, a mărturisit Fred Nuss.

„Între Alfa și Omega”, o expoziție care ne privește și se adresează atât ochiului, cât și sufletului, poate fi vizitată la Casa Teutsch până pe 3 martie 2020.

Răspunde