Hanklich, hencleș sau lichiu săsesc. Pofta vine mâncând!

Hanklich, hencleș sau lichiu săsesc. Pofta vine mâncând!

La rugămintea cititoarei noastre Elena Savu, vă prezentăm astăzi rețeta legendarei prăjituri a sașilor transilvăneni.

Hencleșul este un desert tradițional în comunitățile săsești, îndrăgit de sute de ani și preparat chiar în ziua de azi de sașii care au rămas în împrejurimile Sibiului, dar și de cei care au emigrat în Germania.

Prin amabilitatea doamnei profesoare Aurelia Rusu, din Bazna, autoarea cărții „Gătim împreună în Casa Baronului”, Strada Cetății vă oferă rețeta acestui preparat de poveste.

[ingredients title=”Ingrediente pentru aluat”]

  • 500 g făină
  • 100 g zahăr
  • 10 g drojdie
  • 3 linguri ulei
  • 1 cană cu lapte

[/ingredients]

[ingredients title=”Ingrediente pentru pus deasupra”]

  • 100 g unt
  • 3 linguri smântână
  • 2 gălbenușuri de ou

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se amestecă toate ingredientele și se frământă până când aluatul face bășici.
  2. Se lasă la dospit și se întinde apoi cu făcălețul.
  3. Deasupra, se pune un amestec făcut din: 2 gălbenușuri de ou, 100 grame de unt și 3 linguri de smântână, omogenizat bine.
  4. Se pune la copt, până când se rumenește deasupra.

[/directions]

Nu doar sașii pregăteau cu plăcere hencleș, ci și românii – care l-au botezat „lichiu” – și, desigur, landlerii, o minoritate originară din Austria care s-a stabilit din motive religioase în câteva sate din împrejurimile Sibiului. Josef Sepp, proprietarul unui restaurant din cartierul Turnișor, spune despre ai săi că sunt „saxoni”. Din caietul cu rețete al bunicii sale, domnul Sepp a readus la viață rețeta originală de hencleș, pentru care folosește unt și smântână foarte grase. La „Sepp” se mănâncă hencleșul autentic în Sibiu, presărat cu zahăr și însoțit de un vin alb sec.

De altfel, Josef Sepp confirmă că nu exista nuntă fără hencleș, iar această prăjitură cu multă grăsime a fost inventată tocmai pentru ca bărbații să reziste mai mult la petreceri. „Nimic din ceea ce găsiți la piață nu e ceea ce ar trebui să fie un hencleș. Orice hencleș adevărat trebuie să aibă multă grăsime. Așa poți să bei de trei ori mai mult. Iar asta nu este o glumă, oricine poate să verifice!”, ne asigură el.

Sibianul Josef Sepp face hencleș din produse naturale, manual, exact ca strămoșii săi

Pentru hencleșul pregătit „La Sepp”, se folosesc: 1 kg de făină, 2 ouă, 2 lingurițe de sare, un plic de zahăr vanilat, 3 linguri de zahăr, 50 grame de ulei și 25 grame de drojdie.

Răspunde