[directions title=”Mod de preparare”]
- Fasolea se spală şi se lasă în apa rece de cu o seară înainte.
- Afumătura se spală bine. Se poate lăsa uşor la fiert, separat, pentru a ieşi fumul din ea, timp în care se schimbă apele.
- Într-o oală se pune la fiert fasolea. În timp ce fierb carnea şi fasolea, se curăţă şi se toacă mărunt toate celelalte legume şi zarzavaturi.
- Într-o crăticioară sau tigaie se călesc toate legumele tocate, începând cu morcovii, ceapa, apoi ţelina, păstârnacul, ardeii, ciupercile şi roşiile. Toate acestea se amestecă cu verdeaţă tocată.
- După ce a fiert fasolea, se pun peste ea legumele călite şi se lasă să fiarbă la foc mic.
- Între timp se adaugă şi carnea care a fiert separat şi se dă gust la final. Se poate pune tarhon murat sau oţet.
- În zilele de post, nu se pune carne, iar uneori se puneau prune uscate, însă doar la final.
[/directions]