Evenimente

Un subiect fierbinte pe masa istoricilor

Istoria bucătăriei și rolul alimentației în viața locuitorilor din Europa Centrală și de Est, din antichitate și până astăzi, vor fi studiate de specialiști internaționali la Sibiu.

În anul în care județul Sibiu poartă titlul de Regiune Gastronomică Europeană, Facultatea de Științe Socio-Umane din Sibiu organizează conferința internațională “Istorii ale mâncării în Europa Centrală și de Est”.

“Studierea istoriei culturale a hranei, conviețuirea, consumul și aspectele sale economice reprezintă una dintre direcțiile inovative ale istoriografiei moderne din secolul XX, un patrimoniu al școlii analelor și a abordărilor micro-istorice. În urma lucrărilor istoriografiei franceze privind istoria socială și culturală a alimentelor și a conviețuirii, studiile recente se concentrează asupra unei mari varietăți de aspecte, cum ar fi producția de alimente, sisteme, conviețuire, reprezentări medicale, arheologice, arhitecturale, artistice sau aspectele economice ale producției și consumului alimentar. Circulația și producția de alimente au jucat un rol important și în circulația ideilor și a schimburilor culturale, creând o mare rețea de conectivități între culturi și state din Eurasia și dincolo de aceasta. Conferința se va concentra asupra aspectelor culturale, sociale, religioase și economice ale istoriei alimentelor din Europa Centrală și de Est de la Antichitate până la Evul Mediu și istoria modernă și contemporană, creând pentru prima dată o imagine cuprinzătoare a acestui subiect în regiunea Dunării”, au precizat organizatorii.

Evenimentul științific va avea loc în perioada 24 – 27 octombrie.

Răspunde