Federația „Trai Verde” organizează cea de-a VI-a ediție a târgului de mere din soiuri vechi.
Acțiunea este organizată de locuitorii satelor Fântânele și Sibiel în amintirea strămoșilor și dedicată urmașilor lor.
Vor putea fi descoperite soiuri de măr și păr vechi de 200 de ani, pentru care această parte a Mărginimii Sibiului era recunoscută internațional.
Târgul cu degustare, gândit „doar pentru cei cu gusturi alese” va avea loc în Pavilionul Cultural Fântânele, mâine, 20 octombrie, între orele 12.00 și 17.00, și duminică, 27 octombrie, la căminul cultural din Sibiel, între aceleași ore.
„Cele două evenimente vă oferă posibilitatea să participați la o degustare de mere din soiuri vechi și astfel să vă amintiți sau să descoperiți soiul sau soiurile care vă plac, să achiziționați soiuri de mere și pere pe care nu le mai găsiți în comerțul actual, dar și nuci, must de mere, oțet de mere etc., să contribuiți astfel la salvarea de la dispariție a acestor soiuri vechi și la conservarea acestei bogății genetice locale, să vă plimbați pe cele două circuite eco-muzeu, aflând noi povești locale. Într-o scurtă plimbare, aveți ocazia să redescoperiți cele două localități și din perspectiva unei frumoase povești a pomiculturii românești, să regăsiți gustul merelor din copilăria dvs. și să vă bucurați de un peisaj rural veritabil, dominat încă de imaginea livezilor-fâneață”, spun organizatorii.
Dumitru Ungureanu, consultant mediu: „În zona Sibiel-Fântânele sunt cel puțin 34 de soiuri tradiționale de mere și cel puțin 7 soiuri de pere. Pentru o suprafață de numai câțiva kilometri pătrați, existența acestei varietăți de soiuri tradiționale, la care se adaugă și soiurile introduse mai recent și de asemenea diversitatea soiurilor de prun, vișin, cireș, nuc, gutui, împreună cu istoria și tradițiile legate de pomicultura din zonă, fac din livezile satelor Fântânele și Sibiel un colț de rai.
Într-un context în care schimbările climatice încep să se manifeste din ce în ce mai vizibil, conservarea acestei bogății de resurse genetice este cu siguranță un mijloc de adaptare și un mijloc de siguranță alimentară.”