Salvați biserica din Săsăuș!

Salvați biserica din Săsăuș!

Patrimoniul satului Săsăuș este în pericol, susține Asociația Obștea Satului Săsăuș, după ce icoanele vechi ale bisericii românești au fost înstrăinate fără încuviințarea enoriașilor.

Cu ocazia evenimentului „Șezătoare la Săsăuș”, organizat în zilele de 26 și 27 octombrie, Obștea Satului Săsăuș și Asociația Ecomuzeul Regional Sibiu lansează o campanie de strângere de semnături pentru salvarea bisericii monument istoric „Adormirea Maicii Domnului” din Săsăuș, pictată de frații Grecu, și solicită punerea la dispoziție a tuturor fotografiilor în care apar icoanele originale din lăcașul de cult atestat în 1782.

Mâine, de la ora 13, va avea loc o dezbatere publică în care se vor pune în discuție problemele comunității, una dintre cele mai grave fiind păstrarea patrimoniului local. În final, organizatorii își doresc adoptarea Declarației de la Săsăuș – Universul civilizației rurale.

În vara acestui an, noul preot paroh al parohiei Săsăuş a decis înstrăinarea icoanelor şi a uşilor împărăteşti ale bisericii din lemn, prin donaţie, în favoarea mănăstirii Sâmbăta de Sus. Această decizie a fost luată fără consimţământul nimănui şi fără nici un fel de avize ale instituţiilor de resort, în speţă Ministerul Culturii, dat fiind că vorbim despre patrimoniu cultural. Inventarul bisericii, precum şi al casei parohiale (care avea o consistentă colecţie muzeală, deposedată şi ea de icoanele valoroase), este în proprietatea parohiei Săsăuş, deci a comunităţii, adică a satului. Revoltător este faptul că toate aceste comori au fost şi evaluate (total ilegal) la ridicola sumă  de… 500 de lei! Acest preot , fără nici un fel de avize sau autorizaţii, cu uşile închise, execută lucrări asupra monumentului istoric, fapt menţionat explicit în Legea 422/2001, ca ilegal.

În încercarea de recuperare a obiectelor, sătenii, prin organizaţia lor constituită legal, ‘Obştea Satului Săsăuş’, au solicitat rezolvarea cazului Poliţiei şi Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu. Mai mult, aceştia s-au deplasat la mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde nu au găsit înţelegere, spunându-li-se că aceste obiecte au fost duse acolo pentru restaurare, iar costurile intervenţiilor fiind foarte mari şi neavând cine să le acopere, obiectele vor rămâne în depozitele mănăstirii.

Aceste abuzuri au pus satul pe jar, iar atmosfera din această comunitate, altminteri paşnică, nu este deloc liniştită„, au precizat reprezentanții Asociației Obştea Satului Săsăuş.

Răspunde