Este o plăcintă de pe Valea Hârtibaciului.
Rețeta a fost împrumutată de la etnicii saşi din satul Vurpăr, de către localnicii români, dintr-un motiv simplu: „Poţi să te linji pe degete de bună ce e.”
Ingrediente
- 1 kg făină
- 100 g drojdie
- sare
- o cană de lapte cald
- 3 ouă întregi
- 200 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 100 g ulei
- 1 kg de prune
- pentru cremă: lapte, griş, vanilie, smântână, 5 ouă, 2 linguri cu zahăr
Mod de preparare
- Într-o cratiţă se amestecă făina cu drojdia şi puţină sare; se adaugă laptele, ouăle, zahărul, vanilia şi uleiul; se frământă până când aluatul nu se mai lipeşte pe mâini, apoi se lasă la dospit.
- Între timp, se spală prunele şi se pocănesc, adică li se scot sâmburii.
- Separat, se pregăteşte un griş cu lapte şi vanilie. În grişul rece se adaugă smântâna, ouăle şi zahărul.
- Aluatul dospit se întinde cu mâna sub formă de turtă, pe masa presărată cu făină. Se pune aluatul în tava unsă cu ulei, iar peste aluat se aşează prunele rupte în două, cu miezul în jos, una lângă alta. Peste prune se presară zahăr şi se întinde crema.
- Hibiza se pune la copt în cuptorul încălzit.
- Sfaturile gospodinei: Când se pun prunele peste aluat, se umplu mai întâi marginile, apoi mijlocul. Dacă prunele nu-s foarte bine coapte, se aşază în tavă cu miezul în sus, ca să nu curgă toată zeama în aluat. Hibiza se coace în tavă, în cuptorul cu lemne, că se face mai bine, nu se pârleşte. Prima dată se pune pita în cuptor, apoi hibiza.