[ingredients title=”Ingrediente”]
- 3 kg de caise sau piersici
- 2 kg de zahăr
- apă
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se aleg fructe foarte bine coapte, se curăță de sâmburi, se cântăresc și se pune zahărul deasupra lor. Se lasă să stea astfel, timp de 3-4 ore. Apoi, cratița în care se află (trebuie să fie o cratiță suficient de mare, ca să mai rămână spațiu pentru ca gemul să nu curgă, ulterior) se pune la foc, pe aragaz, cu o tablă dedesubt.
- După ce gemul începe să fiarbă, se reglează focul mic. Trebuie amestecat, din când în când, pentru ca să nu se prindă de fundul cratiței. Atunci este gata. Pentru a afla aceasta, se încearcă gustând din el, cu lingura de lemn, și presărând câteva picături pe o farfurioară: dacă picătura este închegată și nu se întinde, atunci se poate considera că gemul este gata.
- Gemul se pune, cu un ibric, în borcane bine spălate, uscate și încălzite. Se lasă să se răcească și apoi se pot pune capacele.
- Gemul trebuie să aibă o culoare frumoasă, gălbuie, întocmai ca a fructului din care a fost pregătit.
[/directions]