În vremuri grele, supa de tăiţei nu se mânca niciodată cu carne, căci aceasta era folosită în alte bucate. Chiar şi la nuntă!
Carnea de găină cu hrean, o reţetă preparată în satul Rod, din Mărginimea Sibiului, este un exemplu în acest sens.
Ingrediente
- carne fiartă de găină, din supă
- 150 g hrean
- 2 linguriţe oţet
- 1 linguriţă cu zahăr
- sare
- piper
- untură
- 2 linguri ulei
- 4 linguriţe cu apă
- 3-4 linguri de smântână
Mod de preparare
- Carnea de găină, fiartă bine şi tăiată în bucăţi, se condimentează după gust şi se prăjeşte puţin în untură încinsă.
- Separat, se prepară o salată de hrean: într-un bol se amestecă bine oţetul, zahărul, o jumătate linguriţă de sare, apa şi uleiul. Se curăţă hreanul, se rade mărunt şi se pune peste lichid, amestecând totul bine. Se pune la borcan şi se consumă peste iarnă sau se adaugă smântână şi se serveşte proaspăt, lângă bucăţile de carne prăjită.
Ţi-ai făcut jăpuri la poale
Că ţi-ai băgat carne-n ele
Ş-ai dus-o-n fundu’ grădinii
Ş-ai mâncat-o cu vecinii.”