[ingredients title=”Ingrediente”]
- 500 g de roșii, bine coapte
- 1 kg de ardei gras sau kapia (roșii sau verzi)
- 2 linguri de ulei
- sare
- piper
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Ardeii se spală bine și se pun la copt, pe o tavă rezistentă la foc intens. Pe măsură ce constatăm că s-au copt, ardeii trebuie luați de pe tavă și puși într-un castron, presărând imediat sare grunjoasă deasupra lor, pentru a-i putea spăla mai ușor ulterior.
- Între timp, pregătim sosul de roșii. Se spală bine roșiile, se taie în felii subțiri (lăsând și cojile) și le punem într-o tigaie, împreună cu uleiul. Tigaia se pune pe foc mic. Roșiile vor lăsa multă zeamă și vor începe să fiarbă repede. Se pune puțină sare, după gust. După ce au fiert, timp de 3-4 minute, se oprește focul.
- Ardeii se curăță de coajă și se aranjează pe un platou adânc.
- Roșiile călite în tigaie se pun în strecurătoare și se presează bine cu lingura de lemn, peste ardeii așezați pe platou mai înainte. În strecurătoare rămân cojile care se pot arunca.
- Se poate consuma, ca salată, împreună cu cartofi piure sau pilaf, cu chiftele.
[/directions]