Weinfest Mediaș 2019, cea mai mare degustare de vin din ultimele șapte decenii!

Weinfest Mediaș 2019, cea mai mare degustare de vin din ultimele șapte decenii!

O bogată istorie viticolă, atestată de peste 800 de ani, este reînviată și adusă în prim plan la Weinfest, eveniment cultural ce se va desfășura la Mediaș, în perioada 20-22 septembrie, pentru al doilea an consecutiv.

Gazda evenimentului va fi Turrepitz, paznicul cetății Mediaș, care în acest an va coborî timp de trei zile din turn pentru a fi alături de participanți la cea mai mare degustare de vin în aer liber a ultimelor șapte decenii.

La eveniment vor fi reprezentate 23 de crame, din țară și din Republica Moldova, vor fi amenajate 15 căsuțe ale producătorilor și un punct inedit de atracție, Cămara Boierului. Cei interesați vor putea achiziționa taloane valorice, pe baza cărora vor putea face zece degustări, sau vor avea ocazia să achiziționeze vinuri la sticlă.

Chef Marius Rafa și chef Radu Zărnescu, împreună cu echipa Masters of Flames, vor pregăti preparate gastronomice de excepție, iar din meniul variat nu va lipsi nici anul acesta sturionul care anul trecut a făcut furori, promit organizatorii.

Masterclass-uri de vin de nivel internațional, expoziții cu tematică specifică, muzică ambientală și formații precum Proconsul, Mircea Baniciu & Band, Walter Ghicolescu, JazzyBit sau Amalia Gaiță vor încânta simțurile celor care vor onora festivalul cu prezența lor.

„Cu secole în urmă, Mediașul era numit Vechea Metropolă de Vin a Transilvaniei. Nu întâmplător, strugurii se află pe stema orașului încă din 1549.

Atestat în 1206 în mijlocul zonei numită Țara Vinului, Mediașul este orașul unde, între anii 1500 și 1800, impozitele se stabileau în funcție de prețul unei găleți de vin, iar prețurile produselor, în funcție de prețul unei găleți de must. În anul 1876, devenise sediul primei școli de vinicultură și pomicultură din zonă, având, în 78 de localități, peste 6.700 de hectare de plantații de viță de vie, din totalul celor 10.600 hectare din întreaga Transilvanie. De asemenea, la Mediaș au avut sediul Compania de Export de Vin a Transilvaniei și toate asociațiile care aveau legătură strânsă cu domeniul: Asociația Viticolă Săsească din Transilvania, Asociația de vânzare a vinului din Transilvania – Weingau, Asociația Centrală a Cramelor și Asociația Sindicatelor Producătorilor de Vin din Transilvania.

Începând cu anul 1863, filoxera, adusă din Statele Unite în Franța, a început să decimeze viile și să pustiască podgoriile din Europa. În 1889, insecta a ajuns să afecteze și podgoriile din zona Târnava Mică. Abia în 1902, problema și-a găsit rezolvare prin altoirea vițelor de vie hibride americane, soluție preluată și de specialiștii din zona Mediaș și dezvoltată la nivel de industrie, cu vagoane care plecau din Mediaș spre întreaga Europă. Cu ajutorul oamenilor ca Friedrich Caspari, Michael Ambrosi sr., Michael Ambrosi și, mai târziu, Alfred Ambrosi, s-au înființat culturi vaste altoite”, spun organizatorii Weinfest.

Iată doar câteva motive pentru care, în 2019, pentru a doua oară, Piața Regele Ferdinand I din Vechea Metropolă de Vin a Transilvaniei se transformă într-un spațiu al degustărilor de vin și al savurării preparatelor rafinate, pe fundalul unor concerte de muzică bună.

La Oficiul Poștal nr. 1 din Mediaș, toate trimiterile din data de 20 septembrie vor primi o ștampilă cu grafică dedicată Weinfest Mediaș 2019. De asemenea, vor fi disponibile și trei vederi inspirate din istoria vinicolă a orașului.

Weinfest este realizat de către Asociația Culturală Pusteblume Mediaș, Asociația Ardealul Mediaș și Asociația Locului Natal, în parteneriat cu Primăria municipiului Mediaș și sub egida Consorțiului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană.

Turrepitz

Răspunde