[directions title=”Mod de preparare”]
- Fierbe carnea cu câteva mere și cepe, în suficientă apă.
- Când merele și ceapa sunt fierte, ia de pe foc. Trece zeama prin strecurătoare.
- Adaugă carnea și fierbe până aceasta devine moale.
- Scoate carnea și pune-o pe o farfurie curată. Folosește zeama de la fiertură pentru sos.
- Adaugă puțin oțet, șofran, piper și puțină miere. Fierbe până devine consistent.
- Pune carnea pe farfurii și adaugă sosul.
- Sărează după gust.
[/directions]
Sfatul bucătarului-șef: „Dacă gătești pentru un prinț sau un nobil, adaugă lămâie; după aceea adaugă câteva migdale [și] struguri.
Acest preparat este descris în „Cartea de bucate a bucătarului-șef al principelui Transilvaniei”, scrisă în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Cartea este cel mai vechi document de acest fel de pe teritoriul de astăzi al României. Ea a fost valorificată prin intermediul proiectului „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI” al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.