Evenimente Pe harta turistului

Cocoloș, caș și smântână. Toate bune ca la stână!

Muzeul ASTRA organizează un atelier gastronomic în care se vor pregăti și degusta mâncăruri tradiționale din lapte de oaie.

Un cioban va arăta “pe viu” cum se fac pe la noi cașul, untul, jintița și cocoloșul, după procedeele folosite sus, la stână, în compania doinelor unui fluieraș care vor răsuna în văzduhul “micii Românii” din Dumbrava Sibiului.

Atelierul va avea loc duminică, 8 septembrie, între orele 11.00 și 17.00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Păstorit.

Raluca Iliuț, muzeograf: “8 septembrie este Sântămăria Mică sau Precista Mică și marchează începutul toamnei, natura își schimbă înfățișarea, iar oamenii vestimentația: ‘A trecut Sântămăria / Să lepădăm pălăria!’.

De la jumătatea lunii septembrie, ciobanii coboară cu oile de la munte, îndreptându-se spre câmpie, unde vor ierna. Acum se apropie vremea răvășitului oilor, sfârșitul contractului dintre ciobani și proprietarii animalelor. Înainte ca fiecare sătean să-și ia oile și brânza cuvenită pentru perioada în care ovinele au fost date la pășune, are loc o ultimă petrecere, sus, la munte, unde preparatele care se consumă sunt cele specifice la stână.”

“Vă așteptăm să descoperiți metodele de pregătire a produselor din lapte de oaie și să le degustați!”, transmit reprezentanții muzeului.

Răspunde