Cel mai gustos ceaun de oaie

Cel mai gustos ceaun de oaie

Când unul dintre co-fondatorii Institutului Național de Gastronomie România ia lecții de la bucătăreasa satului, știi că județul Sibiu se poate mândri cu gastronomia locală!

Invitat la Festivalul Tradițiilor “Sadule, grădină mândră”, chef Marius Rafa, proprietarul Pardon Café & Restaurant din Sibiu, s-a hotărât să pregătească un ceaun de oaie tradițional, iar pentru asta a dat fuga chiar la o gospodină din Sadu.

[directions title=”Rețeta lu’ mama Șană”]

“Cu apă rece, o speli bine. După aia, pui un castron cu apă fiartă pe foc, o bagi acolo și o mesteci cu paleta și o lași un pic. Bagi o creacă de cimbru. La urmă, arunci apa aia și o speli iară. Bagi vreo patru palete de unsoare și ceapă să bagi un castron de ăla, cu două mănuși, plin, tăiată mărunt; nu solzi, mărunt. Și o bagi acolo, mesteci un pic, o forfologești acolo un pic și la urmă bagi carnea. Dacă trebe, un pic de apă… da’ nu mai trebe! Și la foc moale, să n-o ia minteni. Și paprică, sare și piper după gust. Da’ paprica să n-o bagi chiar atuncea, bag-o mai târziu un pic, știi? Că paprica îi cam schimbă fața. Și o dai cu mămăligă, nu cu cartofi.”

[/directions]

Ce va ieși după indicațiile mamei Șană și priceperea lui Marius puteți afla duminică, 29 septembrie, la Sadu. Festivalul “Sadule, grădină mândră” se va desfășura în piața centrală a comunei, începând cu ora 11.30. Din programul evenimentului, vă recomandăm agapa sădeană (ora 13), un seminar pe tema dezvoltării durabile a satului românesc și spectacolul oferit de Fluierașii din Sadu, Ansamblul “Valea Sadului”, Ansamblul “Călușerii” din Rășinari, Ansamblul Folcloric “Ceata Junilor”, soliștii Sebastian Stan, Traian Stoiță și alți artiști pe gustul ardelenilor.

Răspunde