Tapşe

Tapşe

Tapşe sau mămăligă dreasă sunt denumirile sub care localnicii din Alămor, respectiv cei din Turnu Roșu, pregătesc o mâncare consistentă, ce are la bază mămăliga.

„Mai demult făceam mult gâgău din mămăligă, că nu aveam atâtea, făceam şi tapşe, da’ mai rar. Gâgău-i mâncarea săracului; ne făcea mama când eram copii şi veneam de la şcoală. Tai coleşa rece, pui nişte unsoare în cratiţă şi dai coleşa prin unsoare. Pui o ţâr’ de zahăr şi asta-i mâncarea. La tapşe pui mai multe: are cârnaţi, are brânză, smântână…”

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 250 g făină de mălai
  • apă
  • 300 – 400 g de brânză
  • 100 ml de smântână
  • 200 g de slănină
  • cârnat
  • 2 ouă fierte

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se face mămăliga, iar când e fiartă și bine amestecată, se răstoarnă pe un dog de lemn și se lasă să se răcească puțin. Se taie apoi în felii groase, cu o ață.
  2. Slănina, tăiată bucățele, se pune la fript într-o cratiță, iar când e prăjită, se scot jumările și se îndepărtează cratița de pe foc.
  3. Peste untura rămasă se așează felii de mămăligă, apoi un strat de brânză, iar peste brânză, câteva jumări, rondele de ouă fierte și bucăți de cârnat. Se continuă cu alte rânduri de mămăligă şi brânză, ouă, cârnat și jumări, iar la final se pune smântână.
  4. Se așează cratiţa pe foc şi în câteva minute brânza se topește, iar stratul inferior de mămăligă și-a format crustă.

[/directions]


Rețetă culeasă și publicată de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu în enciclopedia „Popasuri culinare în ținutul Sibiului”

Răspunde