[directions title=”Mod de preparare”]
- Alege piersici coapte, curăță-le de coajă și scoate sâmburii.
- Fă un aluat din ouă, făină, puțin vin, apă de trandafiri, zahăr și un pic de sare.
- Scufundă piersicile în aluat și prăjește-le în unt până devin auriu-maronii.
[/directions]
[ingredients title=”Servire”]
- fierbinți
- cu zahăr
[/ingredients]
Sfatul bucătarului-șef: „Dacă sâmburele nu se poate scoate ușor, taie piersica în felii rotunde.”
Acest preparat de piersici în aluat este descris în „Cartea de bucate a bucătarului-șef al principelui Transilvaniei”, scrisă în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Cartea este cel mai vechi document de acest fel de pe teritoriul de astăzi al României. Ea a fost valorificată prin intermediul proiectului „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI” al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.