Frumusețea naturii, rafinamentul mesei. Alături de Ceres, Bacchus și Venus

Frumusețea naturii, rafinamentul mesei. Alături de Ceres, Bacchus și Venus

Servirea mesei – de la necesitate la ritual – este frecvent reflectată în variate reprezentări artistice.

Cum au tratat acest subiect pictorii români și europeni de-a lungul ultimelor trei secole putem afla vizitând expoziția pregătită de Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, cu titlul “Frumusețea naturii, rafinamentul mesei. Alături de Ceres, Bacchus și Venus”.

’Natura este în toate, permanent, asemănătoare cu sine’ (Pitagora), astfel că armonia cu natura induce frumusețe (în sens filosofic) oricăreia dintre activitățile omenești.

Preocuparea pentru procurarea hranei și servirea ei include obiceiuri, atitudini, acțiuni și concepte dintre cele mai diverse, deseori chiar contradictorii, de la hărnicie și pricepere, armonie și dragoste pentru natură în cultivarea plantelor și creșterea animalelor, la cruzimea, dar și spectacolul, vânătorii; de la știința pregătirii mesei și a alăturărilor savante, a gusturilor fine și rafinamentului servirii, la simplitate sau chiar grobianism; de la servirea unei mese fruste în singurătate, la masa ca activitate socială, la dineuri, banchete în interior sau în natură; de la avariție și zgârcenie la generozitate, ospitalitate și eleganță.

Tratarea subiectului în artă, în fiecare dintre etapele amintite, se însumează în mărturii despre concepția și stilul de viață individual și colectiv, despre obiceiuri, ritualuri, mentalități și credințe. Abordând aceste teme, arta depășește mult granițele frumuseții imaginii și ale unei anume abordări stilistice concordante curentelor epocii respective, devenind oglinda unor societăți, a unor perioade istorice, a unor sensuri filosofice și morale. Prin intermediul tablourilor din pictura europeană și românească a secolelor XVIII-XX, vă invităm să descoperiți ‘frumusețea naturii’, precum și aspecte și momente legate de diversele moduri de ‘servire a mesei’, în calmul scenelor bucolice, spectacolul scenelor de vânătoare și al petrecerilor ce le urmează, eleganța naturilor statice care pot decora mesele de banchet etc. Printre artiștii care semnează lucrările de pe simeza expoziției se numără: Jacopo da Ponte Bassano, Jan Fyt, Franz Werner Tamm, Peeter Snyers, Carl Dörschlag, Elena Popea, Sabin Popp, Lucian Grigorescu, Theodor Pallady, Ion Țuculescu etc.’, detaliază dr. Iulia Mesea, curatorul expoziției.

Expoziția “Frumusețea naturii, rafinamentul mesei. Alături de Ceres, Bacchus și Venus” se desfășoară în Sala Multimedia a Casei Albastre (Piața Mare, nr. 5), până pe 29 septembrie. Curatorul expoziției este dr. Iulia Mesea, iar curatori colaboratori, dr. Alexandru Sonoc și dr. Daniela Dâmboiu.

Răspunde