Dulceață cu poftă de viață

Dulceață cu poftă de viață

Culorile naturale și promisiunea unui gust sănătos te atrag negreșit la standul cu dulcețuri artizanale al doamnei Minodora Herbei din Marpod.

Minodora Herbei a lucrat o viață întreagă în contabilitate, iar latura creativă și-a descoperit-o când a realizat că are nevoie să-și „recupereze sufletul” după munca de birou. Așa a luat naștere o mică afacere cu dulceață, gem și siropuri de fructe în care doamna Minodora investește multă pasiune și efort.

Ingredientele sunt locale, majoritatea crescute chiar în grădina sa de la Marpod, altele culese de pe coclauri sau cumpărate din sat. La baza fiecărui preparat stă o rețetă tradițională, cum sunt cele ale sașilor care au colonizat Valea Hârtibaciului, dar rețeta trebuie neapărat reinterpretată, pentru a deveni „trendy”.

„În primul rând, pasta de măceșe, care este specifică sașilor, apoi, cum Sibiul este înconjurat de dealuri pline de pruni, întotdeauna s-a mâncat magiun de prune sau așa-zisul lictar, care constituie ceva absolut specific. Ideea a fost să readuc la viață niște fructe uitate. Corcodușe, măceșe, coacăze, prune… sunt multe fructe pe care, în ultima vreme, le-am cam dat deoparte. A trebuit să vin cu niște tendințe – turmeric, ghimbir, rozmarin, busuioc, lavandă. Așa au apărut combinații precum siropul de rubarbă cu mentă sau cel de rubarbă cu soc și ghimbir, gemul de caise cu lavandă, ori dulceața de vișine cu ghimbir. La măceșe, de exemplu, combinația cea mai grozavă mi se pare cea cu ardei iute, unde rămâne un gem care are gustul de măceșe, parfumul specific și ulterior un plăcut gust iute”, ne-a mărturisit Minodora Herbei.

MINODORA HERBEI, producător de dulcețuri artizanale:“În general, sibienii vor ceva nou, ceva ce n-au mai gustat, sau poate o asociere ușor șocantă la început, în timp ce turiștii caută gusturile locale, precum vișinele sau rubarba, pe care nu le găsesc oriunde. Preferatul meu este amestecul de corcodușe cu rubarbă și ghimbir. Corcodușele au o aromă extraordinară. Ele fac parte din familia prunului, deci au și pectină, ceea ce dă consistență și te scutește să pui foarte mult zahăr.”

Pentru că ține foarte mult la sănătate, doamna Minodora folosește cât mai puțin zahăr la prepararea bunătăților sale și, cu toate astea, reușește să obțină gustul copilăriei.

„Sunt trei game de produse: fără zahăr, cu zahăr brun și cu zahăr alb. Fiecare dintre noi încearcă să reducă consumul de zahăr, care nu e favorabil pentru sănătate. În general, zahărul, la mine, este la limita conservării produselor și în nici un caz peste. Nu încerc să dau consistență prin adăugarea de zahăr, ci prin adăugarea unui fruct care conține pectină”, ne-a dezvăluit ea. Totodată, Minodora evită conservanții, așa că, odată deschis, borcanul cu dulceață trebuie păstrat la frigider și consumat în maxim șase zile.

Afacerea familiei Herbei a intrat în cel de-al doilea an de existență și a cunoscut deja greutățile birocratice. Însă acum, că a scăpat de „bolile copilăriei”, crește frumos. Doamna Minodora are răbdare și nu renunță la principiile sănătoase de dragul profitului.

„Când produci în cantități mici, iese și ceva foarte gustos. Nu poți să produci industrial și să ai calitate. Vânzarea o facem, în principal, în târguri și piețe. Deja am fost contactată de diverși mici comercianți, îmi place să ofer produsele celor care chiar promovează mâncarea locală. Primul meu client a fost un bar din Piața Mică, foarte interesant, care promovează nu numai produsele gastronomice locale, ci și arta”, explică Minodora Herbei, care face parte din asociația Hosman Durabil, astfel că pe fiecare borcănel sau sticlă veți găsi marca „Din Hârtibaciu, cu drag”.

Răspunde