Secretul matematicienilor din Buia: fructe pentru o minte ageră!

Secretul matematicienilor din Buia: fructe pentru o minte ageră!

Singurii castani comestibili din Transilvania sunt ascunși pe coasta unui deal dintre satele Buia şi Mighindoala.

Castelul nobililor Bolyai din Buia a ajuns o ruină după 1989, însă ceea ce rezistă din moștenirea familiei care i-a dat lumii pe savanții Bolyai Farkas (1775-1856) și Bolyai János (1802-1860) este o parte din plantația lor de castani comestibili, unică în această parte a țării. Castanele au multe beneficii, printre care faptul că mențin creierul sănătos și îl protejează de afecțiunile asociate cu procesul de îmbătrânire. Să fi fost acesta motivul pentru care matematicienii Bolyai i-au cultivat cu interes pe moșia lor?

Din păcate, aproape uitați în ultimele două secole, castanii de la Buia s-au sălbăticit. Astăzi mai cresc aproximativ 40 de arbori pe cele șapte hectare ale sitului natural. Nimeni nu mai știe în sat rețetele pe care trebuie să le fi îndrăgit cei din familia Bolyai. Totuși, autoritățile încearcă să-i ajute pe localnici să înțeleagă cât de importantă este supraviețuirea acestor castani. Un proiect cu bani europeni al Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu și-a propus să salveze plantația și s-o promoveze pentru a atrage turiști.

„La Buia, ne bucurăm că avem castani comestibili, am înțeles că sunt singurii castani comestibili din Transilvania. Au o istorie frumoasă. Sunt de vreo 200 de ani plantați de familia Bolyai, care are originile în Buia, celebrii matematicieni. Au rămas până în zilele noastre și e păcat să nu mergem mai departe cu acest proiect”, este de părere primarul Nicolae Șușa.

Dacă buienii vor accepta că natura este mai puternică decât omul, satul are un viitor prin valorificarea fostei plantații de castani. Pentru început, a fost amenajat un traseu pitoresc de drumeție. Din sat până la „pădurea secretă”, turiștii au de mers aproximativ o jumătate de oră.

Cultivate în zona mediteraneeană încă din Antichitate și folosite ca o hrană de bază până la aducerea cartofului din America, însă foarte rare în țara noastră, castanele comestibile pot fi coapte sau fierte, dar se pot folosi și la pregătirea unor delicatese precum piureul de castane ori mămăliga corsicană.

Pădurile de castani comestibili sunt protejate prin lege la nivel european.

„Una dintre puținele atracții din zonă, aria naturală protejată ‘Castanii comestibili de la Buia’ pune din nou zona pe harta turismului județului Sibiu. Interesul este, în același timp, și unul științific și de conservare a acestui sit, printr-un demers responsabil de păstrare a vestigiilor naturale și, de ce nu, de renaștere a comunității locale din satul Buia pe principii economice noi, proprii epocii în care ne aflăm”, afirmă biologul Marilena Bordea, manager de proiect.

One thought on “Secretul matematicienilor din Buia: fructe pentru o minte ageră!

Răspunde