Ardeii umpluți se găteau îndeosebi vara, în sezonul legumelor, ca mâncare de post. Mai târziu, s-au pregătit și cu carne.
„Îs foarte buni ardeii cu carne. Da’ mai mult îi mâncam de post. Atunci îi umpleam cu orez, morcov, pătrunjel, ceapă, o țâră de țelină”, povestește o gospodină din Țara Secașelor, care a contribuit cu această rețetă la enciclopedia „Popasuri culinare în ținutul Sibiului”.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 1 kg de carne de porc
- 200 g orez
- 50 ml bulion
- sare
- piper
- o lingură de untură sau 100 ml ulei
- o lingură făină albă
- zahăr
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- În carnea de porc, măcinată prin mașina de tocat, se adaugă orezul și se condimentează după gust.
- Se spală ardeii și se curăță de seminţe, apoi se umplu cu carne; se aşază într-un vas, se pune apă încât să acopere ardeii și se fierb pe foc mic, cam 45 minute.
- Separat, se încinge uleiul într-o tigaie și se adaugă făina; se lasă să se rumenească bine, apoi se stinge cu bulion amestecând continuu.
- La final, se adaugă puțin zahăr și sare, după gust.
- Se pune sosul peste ardei şi se mai fierbe cam 5 minute.
- Poftă bună!
[/directions]
„Popasuri culinare în ținutul Sibiului” este prima enciclopedie multimedia dedicată specificului gastronomic al județului Sibiu. Proiectul a fost realizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu.