Sărbătoarea mărului la Mălâncrav foto: Fundația Mihai Eminescu Trust

Sărbătoarea mărului la Mălâncrav

În vremea recoltei, să sărbătorim roadele livezii ecologice de la Mălâncrav!

Curtea conacului Apafi va găzdui „Sărbătoarea mărului”, duminică, 13 octombrie, începând cu ora 11. „Vă așteptăm cu chef, voie bună și bucate și mai și în curtea conacului Apafi din Mălâncrav să ne bucurăm împreună de o toamnă bogată cum este cea transilvăneană. Veți putea bineînțeles gusta și lua acasă celebrul suc de mere local, produs chiar în Mălâncrav din mere ce au crescut în livada cu soiuri tradiționale”, anunță organizatorii.

foto: Fundația Mihai Eminescu Trust

Soiuri vechi de meri, peri, nuci și pruni cresc în livada întinsă pe 108 hectare, menţionată în secolul XVII. După Revoluție, livada fusese abandonată, ajungând în pragul distrugerii. Mihai Eminescu Trust a refăcut colecţia de pomi fructiferi, a reabilitat livada şi vechea fabrică de procesare a sucului. A fost introdusă o tehnologie ecologică de cultivare a pomilor şi procesare a fructelor, livada obţinând certificare ecologică în 2002. În prezent, fabrica produce anual aproximativ 20.000 litri de suc 100% ecologic, iar acesta este exportat sau comercializat în restaurante, magazine sau târguri tradiţionale.

Fructele obținute în livada de la Mălâncrav nu sunt tratate cu nicio substanță chimică, pomii fiind tratați doar cu ceai de urzică pentru a scăpa de dăunători. Nu se folosesc nici conservanți la îmbutelierea sucului, iar termenul de valabilitate al acestuia este de un an.

Atestat documentar în 1305, satul Mălâncrav are încă o populaţie de saşi mai mare decât orice alt sat din Ardeal. În 1340, comuna a devenit proprietatea familiei princiare maghiare Apafi, doi dintre membrii acestei familii conducând Transilvania în secolul XVII. Conacul Apafi, ridicat în secolul XV, a avut o soartă amară în timpul comunismului, dar în anii 2000, după ce a fost preluat de Fundația Mihai Eminescu Trust, a fost restaurat cu sprijinul comunității locale și al unor specialiști internaționali, devenind casă de oaspeți.

foto: Fundația Mihai Eminescu Trust

Răspunde