Cantitățile sunt calculate pentru 1 kg de plăcintă.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 350 gr făină albă
- 10 g sare
- 100 g untură
- 350 carne de vită (calitatea I)
- 100g pâine albă
- 100g ceapă
- 3 g piper
- 1 ou
- 50 ml ulei
- 1 g cimbru
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Din făină, apă și sare, se prepară un aluat ca pentru pâine, care se lasă să se odihnească circa o oră. Această cocă se împarte în trei părți egale care, la rândul lor, se împart și ele, fiecare, în alte trei părți egale. Planșeta pe care se rulează se unge cu untură. Se întinde fiecare parte de cocă până se obține câte o foaie de mărimea unei farfurii obișnuite. Aceste foi se ung cu untură și se lasă să se odihnească.
- Între timp, se pregătește umplutura. Se taie ceapa mărunt și se prăjește bine în ulei încins, până la rumenire. Carnea se trece prin mașina de tocat cu sită rară și se introduce în tigaia cu ceapa prăjită, amestecându-se până se prăjește bine. După aceasta, se ia de pe foc și se trece din nou prin mașina de tocat cu sită deasă, adăugându-se pâine albă înmuiată și stoarsă, piperul pisat, sarea, cimbrul praf și ouăle. Se amestecă bine până ce obținem o compoziție omogenă.
- După aceasta, pentru fiecare două foi de mărimea farfuriei se întinde a treia foaie de mărimea tăvii rotunde pe care se va așeza plăcinta. În cele șase foi de mărimea unei farfurii se pune în mijloc umplutura și se împăturesc. Două foi din cele mari se așează în tavă, peste ele se pun foile împăturite. Peste foile astfel aranjate se întinde cea de a treia foaie mare, acoperindu-se totul până la nivelul tăvii. Plăcinta se unge cu untură și se bagă la cuptor, la foc potrivit. Când se scoate, se pulverizează pe suprafață cu puțină apă.
- Preparatul se servește cald, ca aperitiv. Se recomandă bere sau votcă.
[/directions]
Această rețetă a fost publicată în volumul „Bucate alese de prin țară alese“, de Gaby Becsek, tipărit în 1984 la editura Revista Transilvania din Sibiu.