Mâncarea din ou este întâlnită în tot județul Sibiu, iar modul de preparare este asemănător în toate zonele.
S-au consemnat şi variante îmbunătăţite de păpăradă, cu brânză sau chiar cu cârnaţi ori carne din oală.
„Este o mâncare ușor de pregătit, care te scoate din năcaz… când nu ai avut vreme să faci zamă ori tocană, iute faci păpară!”
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 6 ouă
- 150 g slănină
- sare
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se pune slănina, tăiată bucăţi potrivite, în creste, într-o tigaie cu fundul gros şi se lasă pe foc până se prăjește bine, apoi se adaugă ouăle care se pregătesc din timp.
- Ouăle se sparg într-o farfurie adâncă, după care se bat cu furculiţa, se pune sare după gust și se toarnă în tigaie, peste crestele de slănină.
- Se amestecă la început, de două-trei ori după care nu se mai amestecă, se lasă cam 3 minute să se prăjească, până se rumeneşte bine.
- După ce este gata, se scoate pe o farfurie şi se serveşte cu salată verde, lapte covăsât sau murături.
[/directions]
Rețeta a fost culeasă de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu și publicată în prima enciclopedie multimedia dedicată specificului gastronomic al județului Sibiu, „Popasuri culinare în ținutul Sibiului”.