Merișoare de munte

Merișoare de munte

Poeta sibiancă Dagmar Dusil mărturisește că, în familia sa, merișoarele de munte însoțeau șnițelele, pe timp de iarnă, în loc de salată.

Rețeta a fost scrisă chiar de Dagmar Dusil, în cartea sa „Privind înapoi prin fereastra bucătăriei” (Curtea Veche Publishing, București, 2013).

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 6 kg merișoare de munte
  • 1 kg zahăr
  • 100 ml rom
  • salicilat
  • un pic dintr-un baton de vanilie
  • 1 kg pere

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Merișoarele sunt curățate, puse într-un vas mare și se opăresc cu apă clocotită. Sunt lăsate în apă până ce le putem spăla și scoate cu mâna.
  2. Apoi se pun într-o cratiță în care se fierb până se terciuiesc, moment în care se adaugă zahărul.
  3. Cu puțin înainte de final se adaugă perele tăiate în bucăți.
  4. La final, se adaugă salicilatul, romul și bucățica de baton de vanilie.
  5. Se verifică pe farfurie dacă masa se întărește, apoi conținutul se introduce în borcane, cât încă este cald.

[/directions]

Dagmar Dusil, prozatoare, poetă, eseistă, editoare și traducătoare, s-a născut la Sibiu în 1948. A urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și după absolvire a predat limba engleză în orașul natal. În 1985 a plecat în Germania de Vest. De-a lungul timpului, a colaborat cu numeroase publicații, atât din România, cât și din Germania, semnând poezie, eseu și cronică muzicală. Este director cofondator al editurii Johannis Reeg, ce publică în special lucrări legate de Transilvania.

Răspunde