Laptele de bou se mânca împreună cu mămăligă sau chiar cu fasole frecată și cartofi copți.
Ingrediente
- 1 l apă
- 200 g prune uscate
- 2 linguri cu zahăr
Mod de preparare
- Fructele se uscau în cuptor după ce se făcea pâine.
- Tăiate felii, prunele se puneau în cuptorul domolit, direct pe vatră şi se lăsau la uscat, până se răcea cuptorul; apoi se mai uscau la soare chiar şi două zile.
- Se păstrau înșirate pe ață sau în săculețe agățate de grindă, în pod.
- Spălate bine, prunele se fierb în apă cu zahăr, aproximativ 10 minute.
Acest preparat se întâlnește în toate zonele etnofolclorice ale județului Sibiu, sub diferite denumiri: lapte de bou – în Turnu Roșu și Racovița, de pe Țara Oltului; poame fierte – în Retiș și Agnita, pe Valea Hârtibaciului, potrivit cercetătorilor de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu.
Rețeta a fost publicată în enciclopedia multimedia „Popasuri culinare în ținutul Sibiului”, editată cu sprijinul AFCN.
De la doamna Maria Grancea, bibliotecară în Avrig, am aflat și o anecdotă locală despre laptele de bou: