Grădina tinereții fără bătrânețe

Grădina tinereții fără bătrânețe

O idee care a devenit realitate rodește, la propriu, pentru un tânăr sibian pasionat de natură.

De profesie silvicultor, Alex Belciu apreciază darurile naturii și își dedică timpul liber îngrijirii unei grădini din satul natal, Sebeșu de Sus, acolo unde a luat naștere proiectul „Murele Moașei“.

Plantația sa a început în 2014, cu 200 de butași de muri fără spini (Thornfree), un soi apreciat pentru că se adaptează ușor, este rezistent, nu are nevoie de tratamente costisitoare și oferă o producție mare. Alex folosește doar îngrășăminte agricole provenite de la animale sau din compost, iar fructele bio îl răsplătesc cu sănătate și un venit suplimentar. „Am pornit acum câțiva ani o plantație pe 10 ari. În fiecare an se fac câteva sute de kilograme de mure, însă pentru mine rămâne un hobby, nu o afacere, fructele le vând prietenilor și cunoscuților mei. Nu am pus profitul pe primul loc. Totul e bio, nici nu-mi trece prin cap să folosesc chimicale“, ne-a dezvăluit sibianul.

Mulțumirea sufletească este, deocamdată, cel mai mare câștig. „Am terminat Inginerie silvică, iar posturile în domeniu sunt aproape inexistente. Așa că lucrez în implementarea de proiecte pe fonduri europene. Dar am zis să fac și ceva în domeniul meu și așa a apărut ideea de plantație, la nivel de încercare. Dacă aș avea o plantație mai mare, aș ști să o fac de zece ori mai bine, mi-ar fi ușor, că am învățat din greșeli. Sunt inginer silvic, știu ce trebuie făcut, nu mă tem că n-ar funcționa plantația, însă timpul meu este limitat și să angajez oameni nu prea am de unde“, explică Alex Belciu. El își vede plantația dezvoltându-se în fiecare zi, își pune în practică ideile și cunoștințele, învață lucruri noi și le împărtășește cu toți cei dornici să afle beneficiile fructelor de pădure.

Alex Belciu, silvicultor: „Este grădina mea, pentru mine e o relaxare. Mă ajută la sănătate. Doar cătina are vitamina C mai multă decât murele. Când mă duc să culeg fructe pentru cineva, mai mănânc câte un kilogram de mure și, făcând asta de vreo două ori pe săptămână, mi-au ieșit analizele foarte bine!“

Specialiștii afirmă că delicioasele mure îmbunătățesc digestia, combat inflamațiile, țin la distanță infecțiile, încetinesc îmbătrânirea și luptă împotriva cancerului. „Consumul zilnic de mure (aproximativ 350 de grame) vine la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătatea tubului digestiv, deoarece protejează bacteriile prietenoase, care sunt în strânsă legătură cu imunitatea. Murele recomandate zilnic pot asigura corpului jumătate din cantitatea zilnică necesară de vitamina C, protejând astfel sănătatea pielii și imunitatea corpului. Murele sunt printre puţinele fructe care conţin cea mai mică cantitate de zahăr, reprezentat aici de xilitol, un substitut al zahărului sărac în calorii care se absoarbe mai lent decât zahărul obținut din trestia de zahăr. Nutriționiștii le recomandă pentru consumul zilnic sub formă proaspătă, congelate sau sub formă de pudră uscată. Fructele murelor pot face combinații reușite cu alte fructe de pădure, mai ales în iaurtul consumat dimineața sau în fresh-urile revigorante recomandate pentru cei care își doresc o sănătate de fier“, ne-a precizat dr. Ghizela Vonica, directorul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu.

Răspunde