Gastronomia, pe înțelesul istoricilor

Gastronomia, pe înțelesul istoricilor

Școala de vară cu titlul „Gastronomie, dinamici istorice și identități sociale” se desfășoară la Sibiu în perioada 22-27 iulie.

Manifestările sunt organizate de Societatea de Științe Istorice din România (SȘIR) filiala Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” și Consiliul Județean Sibiu, în parteneriat cu Muzeul ASTRA, Institutul de Cercetări Socio-Umane și Colegiul Tehnic „Terezianum”.

„Tema din acest an se circumscrie evenimentului «Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană». Evenimentul din Sibiu își propune să prezinte, mai ales, istorii ale bucătăriilor din spațiile geo-culturale ale României de astăzi. Prelegerile și excursiile tematice prezintă și caută tradițiile gastronomice locale, istorii ale alimentației, influențele culturale, calitatea patrimonială a bucătăriei tradiționale. Tematica prelegerilor și a comunicărilor acoperă o gamă variată de perspective și proiecții identitare, manifestate atât în mediul românesc, cât și în cel al minorităților etno-culturale. De asemenea, este afirmat rolul gastronomiei, ca factor intercultural dinamic. Pe parcursul celor șase zile vor fi susținute prelegeri și comunicări, iar în ultima zi a școlii de vară vor fi acordate diplomele de participare și premiile SȘIR pentru cele mai bune publicații ale anului 2018, opere individuale sau colective care aparțin membrilor societății”, au precizat organizatorii.

Printre subiectele prelegerilor ce vor fi susținute la Facultatea de Științe Socio-Umane din Bd. Victoriei nr. 5-7 se numără: „Istoria alimentației și gastronomiei”, „Drumul până la pâine în Transilvania (secolul al XVII-lea)”, „Importul de produse alimentare la Sibiu (secolele XVI-XVII)”, „Bucătăria landlerilor și a sașilor” sau „O istorie a salamului de Sibiu”.


sursa foto: Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken

Răspunde