Evenimente Pe harta turistului

Bani europeni pentru cetatea lolelor

Inima Văii Hârtibaciului va bate din nou! La Agnita au început lucrările de reabilitare a bisericii fortificate.

Cu o istorie de 700 de ani, biserica merită văzută pentru arhitectura săsească, altarul triptic din 1650 și orga construită în 1850 – o soră mai mică a orgii Buchholz din Biserica Neagră!

“Din fericire, orga este funcțională. Sper ca, după terminarea lucrărilor, să o putem iarăși pune în valoare prin concerte. Acest instrument este o copie în miniatură a instrumentului din Biserica Neagră din Brașov. Carl Schneider, care a construit această orgă, a lucrat ca ucenic al constructorului instrumentului din Brașov, Georg Buchholz, iar după ce orga din Brașov a fost gata, Schneider a început să construiască instrumente pe cont propriu, preluând stilul pe care l-a învățat de la Buchholz”, explică preotul Reinhardt Boltres.

Reinhardt Boltres

După încheierea proiectului de 6,5 milioane de lei, finanțat cu fonduri europene, parohia evanghelică și-a propus să atragă anual zeci de mii de turiști. Împreună cu sașii din străinătate și cu Asociația Breasla Lolelor, a fost pregătit un concept de expoziție multimedia care va prezenta în fiecare turn câte o breaslă a cetății de altădată. Iar pentru cei care nu vor putea ajunge la Agnita ori de câte ori doresc, va exista și un site cu un tur virtual.

“Ținând cont de faptul că turnurile sunt atât de puternic legate de bresle, încercăm, prin lole, să aducem din nou aerul medieval cât mai aproape de cei care vizitează. Ideea de a pune pe picioare proiectul nu înseamnă doar să reabilităm, să reparăm, să reașezăm vechiul monument, înseamnă să-l aducem viu în conștiința oamenilor. E cel mai important monument al orașului, cel mai important lucru pe care ni-l lasă moștenire sașii plecați”, spune Radu Curcean, președintele Asociației Breasla Lolelor.

Cetatea țărănească din Agnita, având în centrul ei – la propriu și la figurat – biserica, a fost greu încercată de-a lungul timpului. Una dintre invaziile turcești a dat naștere, de altfel, legendei Ursulei și obiceiului lolelor. În 1466 este menționată pentru prima dată biserica fortificată, construită în stil gotic, cu elemente renascentiste și baroce. Deşi nu se cunoaşte cu exactitate momentul ridicării sale, se presupune că ar fi existat iniţial ca bazilică romanică, în prima jumătate a secolului al Xlll-lea. În prezent, se păstrează o parte din incinta interioară şi patru turnuri: cel al dogarilor pe partea de nord, care este şi turn de poartă, cel al fierarilor pe latura estică, al croitorilor pe cea sudică şi al cizmarilor spre sud-vest.

Răspunde