Voluntarii dau viață castelului Brukenthal din Micăsasa

Voluntarii dau viață castelului Brukenthal din Micăsasa

Casa de vacanță a baronului Samuel von Brukenthal de la Micăsasa, aflată în pragul dispariției, are șansa să fie salvată de la distrugere.

O echipă de tineri inimoși și-a propus să readucă în atenție acest monument aproape necunoscut din județul Sibiu.

Sâmbătă, 8 iunie, sibienii și turiștii au ocazia să descopere castelul Brukenthal de la Micăsasa printr-o serie de evenimente gândite pentru toate categoriile de public: brunch cu produse locale, concerte susținute de trupa The Musicals, solistul folk Feri Teglas și grupul vocal-instrumental Pastel, condus de profesoara Dana Pădurariu, un live performance al artistului plastic Alin Trif, un atelier pentru copii și unul de sculptură, precum și o proiecție de film cu „cocoși la ciur”.

„Avem o serie de invitați faini tare din arhitectură, arte vizuale, muzică și meșteșuguri, alături de care vrem să umplem curtea de creativitate și să dăm viață castelului. Vrem să promovăm un loc unic, cu istorie, să protejăm patrimoniul local și să redescoperim prin natură și cultură Castelul Brukenthal din comuna noastră. Avem o curte mare și primitoare, plină cu verdeață, iar pe tot parcursul evenimentului vom avea parte de bucate românești absolut delicioase”, anunță organizatorii.

„Am fost întrebați zilele trecute: „Cocoşi la ciur”? Ce film e ăsta? Cu siguranță nu e nume de film, e popcorn-ul ăla old-school, pe care părinții şi bunicii noştrii îl făceau duminica la poartă. Fără E-uri sau arome, cocoşii la ciur sunt făcuți din cucuruz sfârnit de pe tuleu şi aruncat în ciur deasupra focului, făcut din jichi. Avem trei ciururi vechi, uitate în gospodăriile bunicilor, pe care o să le folosim sâmbătă la castel.”

Biletul de intrare pentru costă 30 de lei pentru adulți și 15 lei pentru copiii sub 14 ani. Toată suma obținută în urma acestui eveniment va merge către salvarea castelului.

Castelul Brukenthal din Micăsasa a fost construit în secolul al XVI-lea și se spune că aici a trăit un om bogat, numit Adam Rodac. În secolul al XVIII-lea, acesta trece în proprietatea guvernatorului Transilvaniei, baronul Samuel von Brukenthal, fiind folosită drept casă de vacanță și centru viticol. Începând cu anul 2010, castelul Brukenthal şi trei clădiri anexe – fostele grajduri, turnul de poartă și o clădire în continuarea turnului porţii – se află pe lista monumentelor istorice de importanță națională clasificate de Ministerul Culturii, potrivit celor de la Asociația Micăsasa Connect.


sursa foto: Andrei Kokelburg / Wikipedia, 2007

Răspunde