Supă de vișine

Supă de vișine

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se spală vișinele; se îndepărtează codițele și sâmburii.
  2. Se călește puțină făină în unt; se adaugă vișinele, vin roșu, sare, scorțișoară și lămâie.
  3. Se lasă la fiert până se îngroașă puțin, iar vișinele se înmoaie.
  4. Separat, se amestecă smântâna cu o cană de supă caldă și se adaugă în oala de supă, după ce se ia de pe foc.
  5. Opțional: pentru consistență și aspect plăcut, o parte din vișine pot fi pasate, iar restul pot fi lăsate întregi.
  6. Servire: cald sau rece, cu zahăr și frunze de mentă.

[/directions]

Sfatul bucătarului-șef: „Bucătarii șefi astfel gătesc vișinele, crude sau uscate, dar nu trebuie să servești supa rece dacă bolnavul o vrea caldă. Atunci când o servești, adaugă zahăr.”

Acest preparat este descris în „Cartea de bucate a bucătarului-șef al principelui Transilvaniei”, scrisă în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Cartea este cel mai vechi document de acest fel de pe teritoriul de astăzi al României. Ea a fost valorificată prin intermediul proiectului „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI” al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

Supa de vișine este, de altfel, specifică gastronomiei săsești până în zilele noastre.


foto sus: Joris van Son (1623-1667), „Ghirlandă de fructe” / detaliu

Răspunde