Stropşăli

Stropşăli

Rețeta este culeasă din comuna Târnava, aflată la doi pași de Mediaș.

Este o mâncare de dulce, repede de pregătit și de săturat toată casa.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • făină de mălai
  • apă
  • sare
  • slănină

[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Mai întâi se face mămăliga: într-o oală de tuci se pune apă la foc, la fiert, cu un vârf de sare; apoi se toarnă făina de mămăligă, ca un mușuroi; când începe să se miște, cam după 20 minute, se face o gaură în mijlocul mușuroiului și se mai lasă la fiert 10 minute. Se ia oala de pe foc și se scurge cirul într-o cană; oala se pune pe jos, sprijinită între glezne, și se amestecă bine, bine, compoziția. Când se îngroaşă, se mai adaugă un pic de cir, până când se omogenizează.
  2. Se pune oala din nou pe foc, iar cu o lingură de lemn se apasă mămăliga, pentru a scoate aerul din ea. După ce a răbufnit, se răstoarnă pe cârpător.
  3. Separat, se taie câteva felii de slănină, se crestează şi se prăjesc în cratiţă. Se aşază, apoi, în straturi, mămăligă caldă, jumări de slănină, un rând de mămăligă, un rând de jumări şi tot aşa.

[/directions]

„Străbunica făcea, când eram mici, stropșăli… Aşa era de bună mâncarea asta, că noi o vedeam ca pe-o prăjitură.”


sursa: „Popasuri culinare în ținutul Sibiului”, prima enciclopedie multimedia dedicată specificului gastronomic al județului Sibiu, realizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu

Răspunde