Este o mâncare de post ce are la bază chiseliţa, o fiertură din prune uscate, des întâlnită în Sibiu şi în alte zone ale ţării. În localitatea Cârţişoara, sosul se pregătește cu mult bulion şi se consumă lângă mâncarea de post.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 200 g prune uscate
- 500 ml apă
- 4-5 linguri cu ulei
- 2 linguri de făină
- 500 ml bulion
- 2-3 linguri cu zahăr
- 1-2 foi de dafin
- sare
- piper
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Prunele uscate se fierb în apă, până se mărunţesc, apoi terciul se toarnă în strecurătoare sau ciur şi se freacă pentru a se obţine o pastă.
- Într-o cratiţă se amestecă uleiul cu făina, până când nu mai sunt cocoloaşe, abia apoi punem cratiţa pe foc.
- La primul clocot, luăm cratiţa de pe foc şi adăugăm bulionul şi zahărul.
- Punem din nou cratiţa pe foc, condimentăm după gust şi lăsăm să fiarbă până când sosul începe să se îngroaşe.
- Adăugăm chiseliţa şi lăsăm să mai dea câteva clocote.
[/directions]
„Prunele curăţate de sâmburi se puneau la uscat în cuptor, după ce se scotea pâinea de la copt. Prunele uscate se numeau poame, care se făceau doar pentru iarnă, pentru că se foloseau la mâncăruri de post. Se mânca lângă fâsoi frecat sau mămăligă, în loc de murătură, având un gust dulce-acrişor.”