Delicioasa plăcintă cu urdă și mărar pe care gospodinele din Rășinari au botezat-o „vărzar” are o tradiție de peste 100 de ani.
Savurosul vărzar se pregătea de Rusalii în fiecare casă, scria Victor Păcală în „Monografia satului Rășinariu” din 1915: „la aceste sărbători nu pot lipsi de pe masa nici unui creștin «verzarele», plăcintele făcute cu brânză și mărar”. Doar că, pe atunci, rețeta era cu brânză sărată: „«verzarele» din aluat dospit, caș sărat și mărariu tocat„.
Vărzar. Plăcintă cu urdă și mărar
Ingrediente pentru aluat
- 400 g făină albă
- 2 ouă
- 150 g zahăr
- 100 g unt
- jumătate de linguriță sare
- 30 g drojdie
- 2 plicuri zahăr vanilat
- coajă rasă de lămâie
- 250 ml lapte
Mod de preparare
- Se pune într-un bol făina și peste aceasta drojdia (înmuiată, în prealabil, în lapte călduț) și facem un mic aluat. Îl lăsăm puțin să dospească.
- Între timp, batem ouăle, dizolvăm zahărul în lapte călduț și topim untul.
- În aluatul obținut se toarnă pe rând ouăle, untul topit, laptele cu zahărul, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie și se frământă un sfert de oră, până când ingredientele sunt încorporate și aluatul se dezlipește de pe bol și face bule de aer.
- Aluatul se lasă la dospit o oră sau două.
Ingrediente pentru umplutură
- 1 kg urdă dulce
- 200 g zahăr
- 3 ouă
- 1 legătură de mărar
- 1 praf sare
- 3 plicuri zahăr vanilat
Mod de preparare
- Urda se amestecă bine cu toate ingredientele, iar după ce aluatul a dospit, îl împărțim în două părți egale și îl întindem până obținem două foi.
- Într-o tavă de prăjituri, punem primul strat de aluat. Peste el, o umplutură consistentă de urdă și apoi ultimul strat de aluat.
- Ungem deasupra cu ou bătut.
- După ce scoatem plăcinta de la cuptor, dizolvăm pe foc puțin zahăr în apă și ungem plăcinta pe deasupra, cu pensula, cât încă apa este călduță.
- Poftă bună!
Sâmbătă, 8 iunie, la Rășinari se sărbătorește a treia ediție a Zilei Vărzarului. „Programul este împărțit în trei etape pe durata a trei ore și jumătate, începând cu ora 10.00. Tramvaiul va pleca din stația Dumbrava, către Rășinari, iar la sosire participanții vor fi întâmpinați cu «Vărzar», renumita plăcintă autentică din comună, o plăcintă dulce din urdă și mărar, gogoși și sirop. După degustare, de la ora 11.30, va avea loc o demonstrație de gătit vărzar, pentru a arăta tuturor oaspeților modul de preparare. Ultima parte a evenimentului constă în atelierul mult așteptat, dedicat copiilor, atelierul de gătit cocoloși cu brânză. Copiii vor învăța să prepare cocoloși cu brânză de la rășinăreni”, anunță organizatorii.