Între munți și cer! 125 de ani de la inaugurarea stațiunii Păltiniș Păltiniș - Josef Habicher, 1925

Între munți și cer! 125 de ani de la inaugurarea stațiunii Păltiniș

La 10 iunie 1894, Asociația Carpatină Ardeleană (SKV) a inaugurat, pe un teren al comunei Cristian, prima Casă de Tratament în climat de înălțime din Carpați – „Kurhaus auf der Hohen Rinne”.

Casa Turiștilor (1895), Căminul Medicilor (1898), Sanatoriul Militar (1898), schitul (1928), casele de vacanță private construite în anii 1932-1944 și Casa Învățătorilor (1947) s-au adăugat stațiunii numite de sași „Hohe Rinne”, iar de români „Păltiniș”. Proiectate de inspectorul forestier Gustav Conrad și ridicate sub supravegherea meșterului rășinărean Șerban Cruciat, primele clădiri au adus în Munții Cibinului o frumoasă arhitectură alpină, inspirată din zona Tirolului.

„Salvarea clădirilor Casei de Cură Păltiniș, cele mai vechi cabane turistice din Carpați, prin declararea lor monument istoric în 1997, ca urmare a unei acțiuni pe care am inițiat-o la Cluj, cu participarea Forumului Democrat German, a mai conservat ceva din farmecul de altădată al celei considerată cândva cea mai frumoasă stațiune montană de la răsărit de Karlovy Vary”, a spus dr. Mircea Dragoteanu, autorul monografiei „A fost odată Hohe Rinne. Istoria Păltinișului”.

Biletul de acces pentru inaugurarea stațiunii Hohe Rinne, în 1894, includea transportul spre și dinspre Păltiniș, participarea la banchet și o noapte de cazare

Sâmbătă, 15 iunie, începând cu ora 18, la sediul Forumului German din Sibiu, Dragoteanu va prezenta secvențe ilustrate din istoria Păltinișului, într-o manifestare organizată sub tutela FDGR la 125 de ani de istorie a stațiunii. Intrarea va fi liberă, spre bucuria celor care iubesc Sibiul, muntele și istoria.

Răspunde