Culori la borcan

Culori la borcan

Dacă gospodinele din Sibiu ar avea o competiție de zacuscă, pe podium s-ar afla cu siguranță doamna Jana Adelaida Hanzu.

Cu rețetele transmise din generație în generație, tanti Jana și-a perfecționat conservele și a pus pe picioare o mică afacere. În fiecare sâmbătă, își vinde bunătățile în Piața Transilvania. E drept că „piesele de rezistență” sunt murăturile, zacusca, dulcețurile și siropurile pline de savoare și de vitamine, dar la standul ei puteți găsi multe alte produse care-ți fac cu ochiul:

„Vin din Mărginimea Sibiului, de la Gura Râului, cu pită de casă făcută în cuptor, frământată cu mâna, cârnați de porc, untură de mangaliță, slăninuță, foale – noi îi spunem foale la partea de pe burtă a slăninii -, murături, dulcețuri, siropuri din fructe de munte și din plante, că avem și de mentă, deci cu toate naturale și tradiționale, specifice zonei. Rețetele-s de la bunici și după ochi și după gust și după pricepere…”

Ea știe să găsească și să păstreze la borcan tot ce trebuie să se afle în cămară. Un adevărat festival de culori și arome!

Jana Hanzu are așteptări mari în anul în care Sibiul este Regiune Gastronomică Europeană. Speranța ei și a celorlalți producători tradiționali este că vor avea parte de mai multă promovare. „Să vedem ce ajutor o să avem! După cum ne prezentăm și după cum avem noi numai produse tradiționale, cred că va merge bine anul ăsta. Să expunem, să vindem, să deguste oamenii, să ne cunoască mai bine… La Piața Țărănească, (programul – n.red.) e numai patru ore, sâmbăta. Dacă mai avem niște ieșiri, e bine!”, spune sibianca.

Răspunde