„Ciorbele sașilor sunt mai consistente, asemănătoare cu o tocăniță”, descrie medieșeanca Aurelia Rusu, care folosește și promovează de ani de zile rețetele săsești.
La brodelawend, în mod curios, avem și carne de găină, dar și de porc. Și fiartă și călită. Încercați!
Ingrediente
- 10 l apă
- 1 găină
- 1 kg morcovi
- 1/2 kg pătrunjel
- 1/2 kg ceapă
- 1,5 kg cartofi
- 1 ciolan de porc
- smântână
- 5 ouă
- foi de dafin
- sare și piper după gust
Mod de preparare
- Găina se taie în jumătate. O jumătate se înșiruie separat pe ață și se pune la fiert în cei 10 litri de apă, împreună cu ciolanul și jumătate din cantitatea de legume tăiate cubulețe.
- Cealaltă jumătate de găină se pune la călit împreună cu ceapa tăiată rondele, iar din când în când se stropește cu apă.
- Când este fiartă carnea, se adaugă legumele rămase și se lasă la fiert, după care se golește în oala cu cealaltă carne fiartă.
- La urmă, se adaugă foi de dafin, se face o dresătură de ou și smântână și se acrește cu oțet. Se poate orna, înainte de servire, cu pătrunjel.
- Poftă bună!
Vă mai dezvăluim un truc: dacă găina este bătrână, gospodinele te sfătuiesc să bagi o linguriță de inox în apa care fierbe, pentru a frăgezi carnea.
foto: Aurelia Rusu