Supă armenească foto caietulcuretete.com

Supă armenească

De la armenii care au întemeiat orașul, pe la Dumbrăveni s-a păstrat rețeta unei supe numită „Geagik”, la rândul ei preluată, probabil, de la turci.

Cultura armenească străveche a fost influențată de asirieni, greci sau perși, așa că și bucătăria armenilor păstrează stiluri și obiceiuri alimentare inedite, străbătând istoria de mii de ani a acestui popor. Geagik-ul este unul dintre preparatele tradiționale ale armenilor. O supă rece, pe bază de castravete, iaurt, nuci măcinate și mentă verde tocată.

Geagik – supă armenească

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • un castravete mare, curățat de coajă și tăiat în felii mici, subțiri
  • o cană de iaurt
  • 1/4 ceașcă de mentă verde, tocată
  • 1/2 ceașcă de nuci măcinate
  • apă rece (pentru subțierea iaurtului)

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Iaurtul se diluează cu apa până va avea o consistență potrivită, nici prea densă, nici prea fluidă. Se adaugă castravetele tăiat fin, menta și nucile. Se amestecă, adăugând apă, daca e cazul.
  2. Se acoperă castronul și se lasă la rece circa 6 ore, pentru a permite eliberarea aromelor. Este de preferat să se prepare seara, pentru a doua zi.
  3. A doua zi, se toarnă în castroane adânci, se decorează cu mentă verde și se servește rece.
  4. Această supă se poate completa cu fructe, brânză și pâine.

[/directions]


sursa foto: caietulcuretete.com

Răspunde