De la armenii care au întemeiat orașul, pe la Dumbrăveni s-a păstrat rețeta unei supe numită „Geagik”, la rândul ei preluată, probabil, de la turci.
Cultura armenească străveche a fost influențată de asirieni, greci sau perși, așa că și bucătăria armenilor păstrează stiluri și obiceiuri alimentare inedite, străbătând istoria de mii de ani a acestui popor. Geagik-ul este unul dintre preparatele tradiționale ale armenilor. O supă rece, pe bază de castravete, iaurt, nuci măcinate și mentă verde tocată.
Geagik – supă armenească
[ingredients title=”Ingrediente”]
- un castravete mare, curățat de coajă și tăiat în felii mici, subțiri
- o cană de iaurt
- 1/4 ceașcă de mentă verde, tocată
- 1/2 ceașcă de nuci măcinate
- apă rece (pentru subțierea iaurtului)
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Iaurtul se diluează cu apa până va avea o consistență potrivită, nici prea densă, nici prea fluidă. Se adaugă castravetele tăiat fin, menta și nucile. Se amestecă, adăugând apă, daca e cazul.
- Se acoperă castronul și se lasă la rece circa 6 ore, pentru a permite eliberarea aromelor. Este de preferat să se prepare seara, pentru a doua zi.
- A doua zi, se toarnă în castroane adânci, se decorează cu mentă verde și se servește rece.
- Această supă se poate completa cu fructe, brânză și pâine.
[/directions]