Comuna Moșna este renumită pentru mâncărurile apetisante din carne de pasăre. Găina cea de toate zilele va fi, în curând, chiar vedeta unui festival local.
Primăria comunei Moșna organizează, în perioada 19-21 iulie, festivalul „Tradiții culinare pe Târnave“. Principalul punct de atracție al evenimentului va fi o competiție culinară de preparate din păsări de curte, unde se anunță deja numeroși localnici, precum și concurenți din Dumbrăveni, Micăsasa și Valea Viilor.
Rețetele tradiționale pe care trebuie să le știe toate gospodinele din Moșna sunt supa de găină cu tăiței, papricașul din carne de găină, ciorba de potroace, pulpa de pui cu garnitură de cartofi, friptura de găină cu pilaf de orez și supa de găină cu găluște.
Localnicii de astăzi le-au moștenit de la sași sau de la unguri, adaptându-le pe alocuri, iar noi am aflat aceste rețete răsfoind „Gazeta de Moșna“ și vă îndemnăm să le încercați în bucătăria proprie.
Supă de găină cu tăiței
de la Anișoara Roman
Ingrediente
- găină grasă, de casă
- tăiței de casă cu ouă și făină
- morcovi
- țelină
- pătrunjel
- Delikat cu gust de găină
- sare după gust
- piper boabe
Mod de preparare
- Găina se tranșează bucăți, apoi acestea se înșiră pe ață, după care se bagă în oala de supă, suspendate pe un mic suport de lemn. Când supa se spumează, se scoate spuma cu o paletă specială. Se lasă carnea la fiert la foc mic și apoi, la jumătatea fierberii (aproximativ o oră), se pun legumele și celelalte ingrediente.
- Pentru a ne da seama dacă este fiartă carnea, după o oră se verifică înțepând-o cu furculița. După fierbere, carnea se scoate pentru friptură.
- Când supa e gata, se presară cu frunze de pătrunjel verde mărunt.
Papricaș din carne de găină
de la Mariana Cristea
Ingrediente
- carne de găină de casă
- ulei de floarea soarelui sau untură
- făină albă de grâu
- ceapă
- frunze de pătrunjel
- sare
- piper
- boia
- ardei
Mod de preparare
- Carnea de găină se tranșează în bucăți.
- Într-o cratiță mare, se pune ulei încins la foc mic. Se adaugă ceapa albă, tăiată mărunt, și se lasă în ulei până ajunge la un aspect cristalin (lucios). Se mai adaugă ardei tăiat mărunt, se lasă se înmoaie, după aceea se pun: boia dulce, piper și sare, toate după gust. În compoziția de mai sus, se pune carnea de găină, amestecând ușor timp de 5 minute. Pe toate acestea, se toarnă apa, care să le acopere cam cu două degete.
- Se acoperă cratița și se lasă la fiert timp de o oră.
- Degustarea papricașului se face în repetate rânduri, pentru a ne da seama dacă carnea e fiartă și condimentată.
- La final, se face o dresătură cu făină albă, amestecându-se pentru a nu se face cocoloașe.
- Înainte de servire, se presară pătrunjel verde tăiat mărunt.
Ciorbă de potroace
de la Rodica Banea
Ingrediente
- pipotă (stomacul glandular)
- ficat
- gheare
- gâtul
- aripioare
- puțină carne de găină
Mod de preparare
- Se pune apă la fiert (10 litri). Măruntaiele și carnea se taie mărunt. În apa care se pune la fiert, se bagă carnea cu os.
- Măruntaiele se călesc separat de zarzavat, în cratițe diferite. După ce s-au muiat puțin, se pun în oală și se fierb mai departe.
- În ciorbă se pun câțiva cartofi, apoi se adaugă: sare, foi de dafin, usturoi și oțet. Când sunt fierte, se face dresătura cu făină, ouă și lapte.
- Se servește caldă, iar gospodina ne recomandă mămăliga în loc de pâine.
Pulpă de pui cu garnitură de cartofi
de la Mihaela Bejenaru
Ingrediente
- pulpă de pui
- cartofi
Mod de preparare
- Pulpele se fierb foarte puțin în apă cu vegeta, apoi se pun la prăjit în cuptor.
- Cartofii se fierb în coajă proprie și se curăță prin radere. Apoi se taie foarte mărunt, punându-se în cratiță la foc mic.
- Se adaugă ceapa tăiată mărunt, ulei și untură, se condimentează cu sare, piper și boia.
- Se servesc calde, cu murături.
Supă de găină cu găluște
de la Mariana Stanciu
Ingrediente
- găină de casă grasă
- griș
- ouă
- morcov
- pătrunjel
- țelină
- piper boabe
- vegeta cu gust de găină
- usturoi
Mod de preparare
- Găina se tranșează în bucăți de mărimi medii, apoi se înșiră pe ață, după care se introduce în oala de supă care conține apă pentru fierbere. Bucățile de carne se suspendă în oală pe o coadă de lingură de lemn.
- Se lasă la fiert până se spumează, apoi spuma se ia cu o paletă specială. După circa o oră de fierbere, supa se strecoară, între timp se pregătesc găluștele. După ce s-a îndepărtat spuma, se bagă legumele amintite mai sus și condimentele, apoi, după o oră, se strecoară supa.
- Prepararea găluștelor se face astfel: se bate albușul de ou separat, după care în spuma respectivă se introduc gălbenușurile, apoi grișul; se bat împreună, după care se fierb separat în apă în care se introduce Vegeta; după fierbere, se iau găluștele cu o paletă și se introduc în supa strecurată.
- În final se presară pătrunjel verde.
Friptură de găină cu pilaf de orez
de la Maria Sopa
Ingrediente
- găină grasă de casă
- orez
- morcovi
- ceapă
- ulei
- vegeta
- condimente: sare, piper, boia
- usturoi
Mod de preparare
- Se tranșează carnea de găină, se fierbe în supă, după care carnea se scoate pe un platou, unde se condimentează cu sare, piper, vegeta cu gust de găină, boia și usturoi.
- După aceea, se pune la prăjit într-o tavă cu ulei și untură, pe vatră, imediat după ce pâinea a fost scoasă din cuptor. Se lasă 40 de minute timp în care se întoarce de mai multe ori, pentru a se rumeni pe ambele părți. La urmă, dacă mai e cazul, se mai adaugă piper, boia și puțin usturoi, apoi se acoperă pentru a sta înăbușită.
- Pilaful de orez se prepară cu ulei, ceapă tăiată mărunt, morcovi rași. Orezul după, ce a fost spălat, se pune în cratița unde s-a călit ceapa și morcovul, se amestecă puțin, apoi se pune supa în care s-a fiert găina. La pilaful de orez se pune: vegeta, sare, piper și frunză de pătrunjel tocată.