„Plantele condimentare sunt izvoare de sănătate, deci folosiți-le cu încredere!“, ne îndeamnă conf. dr. Ladislau Rosenberg.
De trei decenii, acest farmacist medieșean studiază, practică și promovează diferite metode ale medicinei complementare și alternative. S-a specializat în fitoterapie, aromaterapie, apiterapie, homeopatie și dietoterapie și crede în folosirea mijloacelor naturale pentru a preveni sau a trata diverse afecțiuni.
„Plantele aromatice și gastronomia sunt două subiecte care pe mine mă fascinează. Condimentele sunt importante pentru a da gust, miros și aspect deosebit de plăcut diverselor preparate, dar și pentru rolul lor în protejarea sănătății“, explică Rosenberg.
Specialistul ne-a dezvăluit că povestea primei farmacii sibiene se leagă tot de un condiment: „prima farmacie din Sibiu a fost atestată documentar în 1494, ca urmare a faptului că oficialitățile locale au cumpărat anason de la farmacistul Johannes. Au cumpărat anason în valoare de 0,5 florini și s-a găsit această chitanță, care atestă cea mai veche farmacie de pe teritoriul actual al României“.
Ladislau Rosenberg, farmacist și terapeut: „Din acest amestec al diverselor culturi culinare existente în Transilvania, s-a creat o gastronomie specifică, o gastronomie bogată. Nu putem să spunem că este una foarte sănătoasă, dar este o gastronomie de mare valoare. Cred că programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 va avea un impact deosebit asupra redescoperirii adevăratei gastronomii transilvănene, una deosebit de bogată. Regiunea Sibiului are această șansă extraordinară de a fi, timp de un an de zile, capitala gastronomiei europene. Valoarea acestei gastronomii transilvănene va fi confirmată la nivel internațional.“
Printre principiile active importante din compoziția plantelor folosite de secole în Transilvania, se remarcă în primul rând uleiurile volatile sau esențiale. Condimentele tradiționale mai conțin și alte substanțe, cum sunt: alcaloizi, glicozide, taninuri, coloranți, substanțe minerale, microelemente, vitamine, substanțe amare, lipide, glucide ș.a.
Urmăriți materialul cu dr. Ladislau Rosenberg și veți vedea cu alți ochi anasonul, dar și alte condimente specifice bucătăriei românilor, sașilor sau ungurilor din Ardeal: ardeiul iute – foarte frecvent utilizat în bucătăria maghiară; busuiocul cu mireasmă dumnezeiască; ceapa – un simbol al vieții eterne, ofrandă pentru zei, adusă din stepele Asiei și apreciată ca detoxifiant, dar și pentru calitățile sale de afrodisiac; chimenul – cunoscut de secole, mai ales de maghiari și secui, se folosește în special pentru obținerea unor preparate „grele“, greu digerabile, cu un conținut ridicat de lipide, obținute din fasole sau linte, și favorizează digerarea acestor alimente; cimbrul este dezinfectant și diuretic, se folosește și el pentru condimentarea unor mâncăruri mai „grele“, dar și la obținerea de uleiuri și oțeturi; coriandrul, care stă la baza multor fripturi, sosuri sau murături, însă poate servi și în prepararea de lichioruri; isopul; hreanul; lavanda cea foarte iubită în patiserie; leușteanul, ale cărui frunze au rol diuretic și detoxifiant; mărarul – stimulează pofta de mâncare și ajută la eliminarea flatulențelor; măghiranul – util la preparate din carne, pateuri, supe și ciorbe, stimulează și el procesele digestive; bună la digestie este și menta, un tonic întâlnit des în sosuri, salate, înghețată sau mâncăruri din pește; muștarul; șovârv (oregano), care adăugat în paste, sosuri sau ciorbe ajută flora intestinală; pătrunjelul – elimină excesul de apă și sodiu din organism; piperul, cel mai utilizat condiment la nivel mondial; salvia; tarhonul neprețuit la mâncăruri din carne; țelina – „Viagra“ românească!