Ciorbă de porc cu hrean ca la Mediaș

Ciorbă de porc cu hrean ca la Mediaș

Ciorba cu hrean, un preparat împrumutat de la sași, se gătea înainte de Crăciun, când se tăia porcul, și se folosea carne ceva mai grasă.

Simona Câmpean, proprietara unei pensiuni din Gura Râului, știe că aromata ciorbă cu hrean este mereu apreciată de turiști. „Este o ciorbă de porc, se face doar în perioadele reci ale anului, cu zeamă de varză și la urmă cu hrean ras”, a explicat ea.

„Pentru bază se pune afumătură cât cuprinde oala, ceva rădăcinoase și se lasă la foc mic”, spune chef Nico Lontras, un medieșean care promovează cu succes bucătăria românească.


Ciorbă de porc cu hrean ca la Mediaș

(cantitățile sunt pentru 6 porții)

Ingrediente

  • ulei sau untură
  • 5 cepe de mărime potrivită
  • 3 căpățâni de usturoi
  • 2 legături rădăcină de hrean
  • 2 legături rădăcină de pătrunjel
  • 1 kg de morcovi
  • zeamă de varză sau borș (jumătate din cantitatea totală este apă, jumătate zeamă de varză)
  • 1,5 kg pulpă de porc
  • 50-100 gr de paprica dulce
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

  1. Se călește ceapa în ulei sau unsoare încinsă, se adaugă paprica dulce, după care se pun morcovul și pătrunjelul tăiate „julien”.
  2. Când rădăcinoasele sunt rumenite, se adaugă carnea tăiată cuburi și doar după ce aceasta se prăjește puțin se adaugă hreanul ras pe răzătoarea mică și zeama de varză.
  3. La sfărșit, se trage vasul de pe foc și se pregătește dresătura: patru ouă întregi se bat cu 50 ml de apă minerală, acest amestec se omogenizează cu restul preparatului și se mai lasă la fiert câteva minute.
  4. Poftă bună!

Răspunde