Vită în sos de tarhon și salvie Jacob Samuel Beck (1715-1778), "Natură moartă cu ciuperci" / detaliu

Vită în sos de tarhon și salvie

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Spală carnea, săreaz-o și prăjește-o. Păstrează zeama, pentru că dă gust mâncării.
  2. Taie carnea prăjită în bucăți și pune-le într-o oală. Toarnă zeama peste. Adaugă ceapă și salvie.
  3. Adaugă câteva boabe de ienibahar, dar nu prea multe, altfel mâncarea devine amară.
  4. Adaugă oțet, dar nu prea mult. Adaugă șofran, piper și ghimber, dar nu prea mult.
  5. Fierbe până când carnea este gătită.
  6. Sărează după gust.

[/directions]

Acest preparat este descris în „Cartea de bucate a bucătarului-șef al principelui Transilvaniei”, scrisă în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Cartea este cel mai vechi document de acest fel de pe teritoriul de astăzi al României. Ea a fost valorificată datorită unui proiect al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

Potrivit specialiștilor Muzeului Brukenthal, primele cărți de bucate au început să apară la sfârșitul secolului al XIII-lea. Acestea erau mai degrabă o colecție de rețete decât ghiduri privind proces

ul de gătire etapă de etapă, fapt ușor de explicat, de vreme ce, în general, personalul din bucătării nu știa să citească. Rețetele erau scurte, fără cantități precise sau timpi de gătire, deoarece prepararea mâncării se făcea pe sobe cu foc de lemne.

Jacob Samuel Beck (1715-1778), „Natură moartă cu ciuperci” / detaliu

Răspunde