Rachiul este ingredientul secret al uscățelelor, un desert care arată extraordinar și ți se topește-n gură.
Atât de bun este gustul acestor uscățele, încât în sate precum Poiana Sibiului ele sunt servite chiar la nunți. Rezultatul este pe măsura efortului: fiecare uscăţea trebuie împletită şi prăjită separat în ulei.
„Nu poţi să le coci fără andrea, că dacă le întorni cu furculiţa, se strică forma. Stai şi coci tot câte una, pe rând. Le facem cu rachiu, c-apăi eşti mâncat şi beut.”
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 10 ouă
- 10 linguriţe cu ulei
- 5 linguri cu zahăr
- 2 – 3 linguri de zahăr pudră
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- făină cât cuprinde
- un praf de sare
- ulei
- puţin rachiu
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se separă albuşurile de gălbenuşuri: albuşurile se bat spumă şi se adaugă zahărul vanilat şi rachiul, iar gălbenușurile se amestecă bine cu zahăr, sare şi apoi se încorporează făina şi spuma de albuşuri.
- Se frământă aluatul bine, se întinde şi se taie cu pintenul în fâşii lungi şi subţiri de un centimetru. Fâşiile de aluat se împletesc în diferite forme (de exemplu, fundă) şi se pun la copt, cu ajutorul unei andrele, într-o cratiţă cu ulei încins.
- La final, se presară cu zahăr pudră. Poftă bună!
[/directions]
Această rețetă a fost culeasă și publicată de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii Sibiului” în cartea „Rețete tradiționale din zona Sibiului”.