Rețete și povești pescărești aduse din Deltă la Sibiu

Rețete și povești pescărești aduse din Deltă la Sibiu

Se spune în popor că peștele mâncat în ziua de Florii vindecă de orice boală. Noi vă dezvăluim o rețetă cu scrumbie, dar vă invităm și să vă faceți drum la Târgul de țară, duminică, pentru a gusta peștele gătit chiar de pescari din Deltă!

În duminica Floriilor, Muzeul ASTRA organizează patru ateliere interactive gastronomice ale căror „vedete” vor fi trei pescari din Delta Dunării. Aceștia vor prezenta modalitățile de pregătire a rețetelor vechi cu somn și scrumbie de Dunăre, specifice sărbătorilor pascale în zona din care provin.

,,Pescuitul scrumbiei pe brațele Dunării reprezintă cea mai importantă activitate în lunile martie și aprilie, pentru toate satele prescărești din zonele Sfântu Gheorghe, Sulina și Chilia. Tradițiile pescărești din zonele menționate sunt strâns legate de migrația scrumbiei, în anotimpul primăverii. În popor se spune că peștele mâncat în ziua Floriilor are puteri tămăduitoare și cine îl mănâncă se va lecui de orice boală. În Muzeul ASTRA, scrumbia venită de la Dunăre va fi meșteșugit și savuros preparată de oamenii acelor locuri. Asezonată cu multă pasiune și poveste, ea va fi punctul principal de atracție în Duminica Floriilor. La loc de cinste se vor găsi și preparatele din somn, gătite meșteșugit de pescarii din satele Dunării. Astfel, vizitatorii muzeului vor degusta savorile unice ale storceagului din somn și ale somnului afumat și se vor bucura de poveștile care amintesc de modul cum era preparat peștele odinioară”, anunță Lucian Robu, șef serviciu bunuri culturale la Muzeul ASTRA.

Evenimentul va avea loc în Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, duminică, 21 aprilie, între orele 11 și 17. În aceeași zi, la biserica din Bezded, aflată în muzeu, se va oficia o liturghie la ora 10.30, iar fiecare participant va primi ramuri de salcie.


Marinată din scrumbie

rețetă din satul Sfântu Gheorghe

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Scrumbia se curăță de solzi și de mațe, se taie feliuțe late cam de grosimea unui deget. Se spală bine în mai multe ape și la sfârșit se lasă în apă cam jumătate de oră să iasă tot sângele. Se scoate, se scurge și se sărează bine.
  2. Acoperite cu sare, aranjați una lângă alta bucățile de pește și lăsați trei zile ca să se pătrundă bine și să nu aibă gust de crud. Se scoate și se spală de sare bine. După aceea, se lasă cam o oră-două, să mai iasă sarea din ea.
  3. Cât stă la apă, la desărat se pregătește oțetul: un litru de oțet la trei litri de apă, o lingură de sare, una de zahăr, piper boabe și foi de dafin.
  4. Se dă în fiert, se lasă să se răcească (e important ca lichidul să fie rece).
  5. Se scoate scrumbia din apă, se scurge, se așează într-un vas mai mărișor, se toarnă compoziția peste scrumbie, se amestecă cu lingura pentru a se pătrunde toată.

[/directions]

Răspunde