Oaspeți la Stejărișu, satul care s-a schimbat la față Stejărişu

Oaspeți la Stejărișu, satul care s-a schimbat la față

Prospețimea, originalitatea și savoarea unui brunch de primăvară sunt „ingredientele” prin care asociațiile My Transylvania, Agramonia și Slow Food Sibiu vor să atragă turiștii interesați de gastronomie la Stejărișu.

Acest sat de pe Valea Hârtibaciului, atestat documentar în 1223, a aparținut prepozitului de Sibiu și se mândrește cu o biserică fortificată ridicată în secolului al XIV-lea. Astăzi, 90 la sută dintre cei 400 de locuitori sunt de etnie romă, spun cei de la Agramonia, dar câteva proiecte sociale ale Barbarei Schöfnagel, fost ataşat social al Ambasadei Austriei la Bucureşti, au reușit să pună pe picioare comunitatea.

foto: Gabriela Cuzepan

Vă puteți convinge, sâmbătă, 20 aprilie, când sunteți invitați la un brunch cu bufet și specialități locale de sezon, urmat de un tur al satului. „Gazda noastră de la Stejărișu va fi Julius Fabini, acesta având origini transilvane. El face parte dintr-a doua generație care a locuit în Germania. Bunicul lui, Hermann Fabini, e un cunoscut arhitect în Sibiu și a scris monografii ale bisericilor fortificate din satele săsești. Julius Fabini are două țeluri majore: salvarea bisericii fortificate din sat și să ajute producătorii locali prin intermediul asociației Agramonia. Vom face o vizită obligatorie în turnul slăninii din incinta bisericii evanghelice. Ce mai e minunat în Stejărișu este faptul că mai există o fanfară săsească, cu membri trecuți de prima tinerețe. De asemenea, ne bucurăm că doamna Schöfnagel va participa la eveniment, aceasta având meritul de a fi dezvoltat diverse proiecte de incluziune socială în Stejărișu”, spun cei de la My Transylvania.

foto: My Transylvania

Participarea costă 100 lei/persoană, iar biletele se pot achiziționa prin platforma eat-local.ro.

Răspunde