Leurda, miracolul gratis din pădure

Leurda, miracolul gratis din pădure

Leurda, sau usturoiul sălbatic, aşa cum îi este numele popular, împânzeşte în fiecare primăvară pădurile din jurul Mediașului. Și nu numai de aici.

Un adevărat miracol datorită proprietăţilor sale medicinale şi un ingredient foarte gustos pentru diferite reţete, această plantă modestă este apreciată de destui amatori de trufandale de primăvară, așa că nu puţini sunt aceia care, după o plimbare relaxantă prin aer curat, aleg să culeagă şi să ducă acasă leurdă. Indiferent că e vorba de pădurea din zona barajului de la Ighiș, ori de pădurea de pe Hula Blăjelului, din Wewern sau Greweln, la sfârșit de martie și început de aprilie e sezon numai bun de cules frunzele late și aromate. Și de gătit sau pus la păstrare la congelator.

Cine a gustat odată leurdă, fie în salate, fie într-o ciorbă groasă și sățioasă, fie scăzută precum spanacul, chiar și amestecată într-un hummus mai puțin neaoș, știe cum gustul ușor usturoiat învăluie laolaltă toate ingredientele, aducându-le împreună în pace și armonie. Și în mod cert, cine a gustat, va mai gusta și altă dată!

Tiberiu Csiszer

“Părerea mea este că leurda ar trebui reinterpretată în gastronomia românească actuală. Leurda este unul dintre cei mai puternici detoxifianţi pe care ni-i oferă natura şi foarte important: este gratis! Se găseşte din abundenţă în pădurile din jurul Mediaşului. Leurda dă o aromă incredibilă mâncărurilor în care se foloseşte ca ingredient”, este de părere chef Tiberiu Csiszer din Mediaș.

Acesta propune şi o rețetă simplă, căreia leurda îi dă o savoare aparte: hummus cu leurdă. „Pentru această reţetă e nevoie de o legătura mare de leurdă proaspătă, năut din conservă 300 grame, 50 mililitri de ulei de măsline extra virgin, 10 mililitri de suc proaspăt de lime, sare şi piper proaspăt măcinat, puţină apă plată. Modul de preparare e simplu: clăteşti şi scurgi năutul din conservă. Pune-l în blender cu restul de ingrediente şi amestecă bine, până devine o pastă foarte cremoasă. Acest hummus merge perfect cu pâine prăjită”, ne-a dezvăluit Csiszer.

Despre leurdă şi beneficiile ei s-a scris mult, iar părerea unanimă şi necontestată este că planta chiar este una miraculoasă, prin prisma concentraţiilor de substanţe pe care le conţine. Dincolo de rețetele din bucătărie, leurda este și plantă de leac pentru multe afecţiuni, aşa că n-ar trebui ocolită în lunile de primăvară. Conţine sulfură de alil, vitamina A, vitamina C, carotenoizi, ulei eteric, uleiuri volatile, alicină, carotenoizi şi săruri minerale: calciu, fier, fosfor, cupru, natriu. Sub formă de infuzie sau decoct, leurda este indicată în hipertensiune, ateroscleroză, scade nivelul colesterolului, stimulează secreţia biliară, ameliorează afecţiunile căilor respiratorii superioare (nas, gât, sinusuri).

Răspunde