Lebkuchen, o sărbătoare dulce

Lebkuchen, o sărbătoare dulce

Sibianca Elisabeta Rosenauer pregătește mereu de sărbători turta dulce așa cum o știe de la bunica domniei sale.

Frau Rosenauer s-a născut pe 26 mai 1930, în satul Neppendorf, care după război a devenit cartierul Turnișor al Sibiului. De Paști și de Crăciun, turta dulce nu lipsea de pe mesele sașilor și landlerilor. Cei plecați în Germania îi duc dorul, iar între timp i-au prins gustul și românii.

Însă Elisabeta Rosenauer mărturisește că nu prea mai are cine să moștenească rețeta. Poate de aceea, ea rămâne scrisă în fiecare pachețel de turtă dulce dăruit de mâinile sale harnice. “Avem numai două fete mai tinere care le-au învățat și le știu, dar restul oamenilor din localitatea noastră sunt plecați în Germania și acolo unii mai fac, dar restul le cumpără. Omenirea s-a domnit, nu mai vrea să facă nimic, cumpără totul de-a gata!”, oftează sibianca.

Totuși, un pic de miere mai găsim în povestea sașilor sibieni. “Inima lor tot aici a rămas… și va rămâne tot timpul. Sunt sută la sută convinsă, pentru că în toată lumea s-a întâmplat treaba asta că, dacă au plecat undeva, atunci a doua sau a treia generație încearcă să-și caute rădăcinile. Asta se va întâmpla și cu sașii care au plecat din România”, spune Frau Rosenauer, întrebată dacă mai este Transilvania “patria dulce”, după cum o cântau coloniștii de odinioară.

Lebkuchen – turtă dulce săsească

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 500 grame făină
  • 250 grame zahăr
  • 3 linguri miere
  • 3 ouă întregi
  • 1 lingură cacao
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • vanilie
  • coajă de lămâie și portocală
  • 6 cuișoare măcinate
  • scorțișoară
  • cardamon

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se omogenizează totul și se lasă 12 ore la frigider, apoi se fac diferite forme, care se coc la 150 de grade Celsius, timp de 12 – 15 minute.
  2. Cât sunt calde, se ung cu ou bătut.
  3. Turta dulce se ornează cu un albuș de ou, amestecat cu 100 grame de zahăr pudră și zeamă de lămâie.
  4. Poftă bună!

[/directions]

Turta dulce săsească, adică “Lebkuchen”, este preparată după rețeta veche de doamnele care fac parte din Handarbeitskreis Neppendorf – Cercul de lucru manual al femeilor evanghelice din Turnișor. De două ori pe an, în sâmbăta Floriilor catolice și de Advent, cu patru săptămâni înainte de Crăciun, săsoaicele noastre organizează câte un bazar unde vând cusăturile, ornamentele și dulciurile lor.

One thought on “Lebkuchen, o sărbătoare dulce

  1. In sfârșit , o rețetă veche așa cum era odată în vremurile când nu existau afânători!

Răspunde