Gulașul de Avrig, un experiment norocos!

Gulașul de Avrig, un experiment norocos!

Cu doar cinci ingrediente, gulașul de Avrig are o savoare specială, care i-a adus faimă încă de pe vremea Imperiului Austro-Ungar.

Maria Grancea

Povestea acestui gulaș care nu-i chiar gulaș n-ar fi fost posibilă fără multiculturalitate, curaj și un pic de umor, exact ca orășelul unde a fost inventat.

Cartoful lui Brukenthal face istorie

„Gulașul nostru este o mâncare din doar cinci ingrediente: slănină (musai afumată, «direasă»), ceapă, cartofi, apă și sare, folosite exact în ordinea enumerării. Are și o taină de… execuție gulașul, ca să fie cremos și bineînțeles este extrem de gustos dacă se face în ceaun la foc de lemne. De ce din cartofi? Ei bine, în 1786, baronul Brukenthal adusese de prin umblările sale și cultivase în grădina reședinței sale din Avrig, pentru prima dată în spațiul transilvan, cartoful. Era un experiment, din multele pe care baronul le făcea prin grădina sa, dar experimentul s-a dovedit a fi unul norocos, în scurt timp cartoful devine un element de bază al economiei satelor din Țara Oltului și nu numai”, dezvăluie Maria Grancea, de la Biblioteca Orășenească Avrig.

Legenda spune că gulașul de Avrig a apărut atunci când avrigenii plecați să lupte prin zări străine pentru gloria împăratului au folosit merinde de-acasă pentru a-și prepara o „tocană de crumpene“ în coiful ostășesc. Fără carne, doar din cartofi, slănină afumată și de restul voie bună. Iar camarazii care au gustat minunăția i-au dat imediat numele de gulaș, căci gustul nu era cu nimic mai prejos decât rețeta mult mai titrată a vecinilor noștri unguri.

foto: Nica Bădilă

„Carnea era… completare sau lipsea din meniu, gulașul era suficient. Făcut așa cum trebuie e destul, când începe să fiarbă îți dai seama că nu degeaba se mândrea Ion“, glumește doamna Uca.

Gustă și te vei convinge!

Cea mai nimerită ocazie să încercați gulașul de Avrig este pe 21 aprilie, începând cu ora 10.00, la festivalul „Țara Oltului în produse și tradiții”. Evenimentul se desfășoară pe pășunea de la intrarea în satul Bradu dinspre Sibiu, de două ori pe an. Ediția de primăvară are loc, de regulă, în ultima duminică din aprilie, iar cea de toamnă, în ultima duminică din octombrie.

Festivalul organizat de Primăria și Consiliul Local Avrig, în parteneriat cu Asociația Crescătorilor de Animale Avrig, reunește comunitățile locale și aduce laolaltă rețete vechi și gustoase realizate din ingrediente locale și în tehnici tradiționale, dar și produse meșteșugărești și spectacole de folclor. „De la plăcinte și prăjituri, la mâncăruri gătite la ceaun, de la brânzeturi diverse realizate în tehnici vechi, la mezelurile din cămara bunicilor, toate produsele provoacă ochiul și îndeamnă la degustare, lăsând amintiri și doruri de a reveni“, ne promit reprezentanții Asociației Județene de Turism Sibiu.

Răspunde