Găluște cu prune

Găluște cu prune

Un desert tradițional pentru toate etniile din zona Sibiului, găluștele se pot face și de post.

Sunt un desert delicios inventat de saşi, dar care se regăsesc şi în bucătăria altor etnii conlocuitoare, precum secuii şi maghiarii, care le mai numeau şi gomboţi, potrivit cercetătorilor de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu.

Aceste găluște se pot pune la cuptor, la foc mic. În tava unsă cu ulei sau unt şi tapetată cu pesmet se tăvălesc găluştele şi se lasă un sfert de oră. Rezultatul este savuros!

„Mai demult nu cumpăram pesmet ca acum; uscam pită şi o rădeam cu răzuitoarea. Ăsta era pesmetul. Se pot face şi de post: nu se mai pun ouă şi se frig în ulei.”

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 1 kg cartofi
  • 300 g făină
  • 2 ouă
  • 500 g prune
  • 250 g pesmet
  • 150 g zahăr
  • 50 g unt
  • sare

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se fierb cartofii în coajă, se lasă să se răcească, se curăţă, se zdrobesc cu furculiţa sau se trec prin maşina de carne şi se amestecă bine cu făina, ouăle şi un vârf de cuţit de sare.
  2. Aluatul se frământă, adăugându-se la nevoie puțină făină, apoi se întinde şi se taie forme, cât un ou de raţă. Acestea se umplu la mijloc cu prune şi se modelează în formă rotundă.
  3. Găluștele se fierb în apa clocotită, iar când plutesc în oală, se scot cu o paletă şi se lasă la scurs, în strecurătoare.
  4. La final, se tăvălesc prin pesmetul în prealabil prăjit în unt sau ulei și amestecat cu zahăr. Se mănâncă ori calde, ori reci.

[/directions]

Găluște proaspete pe masa unei gospodine din Racovița / foto: CJCPCT Cindrelul – Junii

Răspunde